– Det är en tradition bland mina vänner att åka upp varje år, åtminstone till paraden, berättar Rosanna Nilsson som kommer från Nyshult i närheten av Frödinge från början, men är numera bosatt i Malmö.

I år är inget undantag, Rosanna åker till Stockholm under fredagen och hoppas hinna gå på en "tjejfest" på fredagskvällen där hon möter upp med resten av kompisgänget som bor i Stockholm.

På lördagen är det dags för Pride-paraden.

Artikelbild

| Stockholm Pride är igång. Paraden är den största i skandinavien och brukar locka drygt 50 000 deltagare och 500 000 i publiken.

– Den största grejen är såklart själva paraden. Det är en stor folkfest men också en viktig demonstration för att synliggöra HBTQ-personer. Det är en frizon, säger hon.

Behövs Pride i Sverige fortfarande?

– Den behövs fortfarande, helt klart. Jag tänker mest på all forskning som kommit om att HBTQ-personer fortfarande är en utsatt grupp när det gäller diskriminering och våld, att unga HBTQ-personer har sämre psykisk hälsa och antal självmord är högre bland den gruppen. Det är också viktigt att synliggöra för andra länder där HBTQ-personer inte kan leva fritt utan förtryck, säger Rosanna Nilsson.

– Folk kan uppfatta Pride som en enda stor rolig fest, men den har ett viktigt syfte i att synliggöra, fortsätter hon.

– Alla är välkomna att delta i Pride, även om man inte identifierar sig som HBTQ. Man kan komma dit och visa sitt stöd som allierad, säger Rosanna Nilsson.