Tidig förmiddag en av de riktigt varma dagarna när juni går mot juli. På Vimmerby Camping äter familjen Sûdow från Åsa frukost innan det är dags att bryta upp efter fem campingnätter i Vimmerby.

– Det är tredje gången vi är i Astrid Lindgrens Värld, men första gången vi bor i Vimmerby. Det har varit jättehärligt, säger mamma Karolina.

På Vimmerby Camping har de nya ägarna fullt upp. Elisabeth Wolmeryd driver anläggningen tillsammans med Hampus Thorstensson och hon bekräftar att det är högt tryck på bokningarna.

Artikelbild

| Starkt bokningsläge på Björkbacken här är det Maria Dahlberg och dottern Alva från Västerås som ser till att få en sval start på dagen.

– Vi ser att det är bättre än i fjol, när vi jämför och vi har så gott som fullt fram till augusti, bortsett från lite elplatser, där finns det fortfarande en del.

Elisabeth Wolmeryd uppskattar att omkring 70 procent av gästerna är barnfamiljer, inte sällan med mor- och farföräldrar.

– Det är ALV som drar.

Och i Astrids sagovärld kan man se tillbaka på en stark inledning, där maj var bättre än rekordåret 2015 och juni fortsatt på samma sätt. Dagsrekordet hittills är 8 juni, då parken hade 8 382 besökare.

Artikelbild

| Hittills har nära 143 000 besökare passerat grindarna till ALV. Det är åtta procent fler än motsvarande i fjol.

– Det känns riktigt, riktigt bra. Från start till igår (läs lördag) har vi haft 142 784 besökare i parken. Motsvarande dag i fjol, då vi faktiskt hade haft nio dagar mer öppet eftersom vi öppnade tidigare, hade vi 132 110 besökare. Procentuellt är det en ökning med 8 procent mot fjolårets siffror och så gott som alla dagar har vi överträffat våra mål och överträffat fjolårets siffror, säger vd Jocke Johansson, som också noterar att Astrid Lindgrens Näs hänger med bra i ungefär samma nivå som förra året.

Jocke Johansson tror att nöjda gäster ger spinoff-effekt.

– Vi får väldigt gott betyg från våra besökare och de är våra bästa ambassadörer. Dessutom ser vi att folk bokar väldigt tidigt, man vill ge bort en vistelse för hela familjen i present, till exempel. Vi har rentav de som bokar boende sommaren 2020, och det är ju fantastiskt.

Samma iakttagelse gör Micael Glennfalk, som driver Björkbackens hotell och camping.

– Det finns olika sätt att mäta intresse på. Jag kollar gärna på hur tidigt man bokar, och där ser vi att ungefär hälften av den kapacitet vi har är bokad 30-40 dagar i förväg.

På Björkbacken ser bokningsläget betydligt bättre ut än tidigare år.

– Framförallt jämnare. Annars brukar det vara endera hotellet eller campingen som går bra, beroende på väder, eller så är det juni som är rekord och botten i augusti eller tvärtom. Nu ser det väldigt bra ut rakt igenom, ända till slutet av augusti. Vi ser också att andelen tyska och danska besökare ökat.

Micael Glennfalk tror att det finns flera faktorer bakom det som ser ut att bli en turisttät sommar för Vimmerbys del.

– Den svaga kronan, det faktum att folk hellre gör hemester än flyger och alltid lika starka och genuina intresset för Astrid Lindgren. Jag ser själv vilken impact Pippi har på mitt tvååriga barnbarn.

Bästa huvudsäsongen hittills för Astrid Lindgrens Värld var alltså 2015, med 492 000 besökare. Den magiska halvmiljonen är definitivt i sikte.

– Jag skulle bli förvånad om Astrid Lindgrens Värld inte går över 500 000 besökare i år, säger Micael Glennfalk.