Genom årtionden har lediga skolungdomar i Vimmerby startat sommarlovet med Stjärnevikskollot. Sedan tre år tillbaka är det Södra Vi IF som står bakom verksamheten med stöd av kommunen och sponsorer. Mia Karlsson är ansvarig och känner sig redo att ta emot barnen med start på måndag.

– Intresset för att komma hit är stadigt. Första veckan blir vi runt 110 barn och sedan sjunker antalet något de kommande två veckorna, säger Mia Karlsson.

För att få verksamheten att fungera behövs det förstås personal också.

Artikelbild

| Över 100 ungdomar deltar i Stjärnevikskollot med start på måndag.

– Vi är tre ledare från Södra Vi IF som jobbar och har hjälp av tolv ungdomar som fått feriearbete genom kommunen. Sedan brukar en hel del folk ställa upp ideellt också så det känns bra, säger Mia Karlsson.

Med närheten till vattnet är bad en given aktivitet för barnen under kollot.

Hur jobbar ni med säkerheten kring bad?

– Vi kommer ha ett tema under veckorna kring badvett så barnen blir mer medvetna om säkerheten. Under vecka 26 kommer vi även att prova på att köra en simskola med behöriga simlärare så fler får chansen att bättra på sina färdigheter, säger Mia Karlsson.

Vattnet inbjuder även till andra aktiviteter som att paddla kanot, åka flotte och att fiska.

– Dessutom blir det mycket lek och bollspel. Sedan finns det möjlighet att göra lite pyssel för dem som vill ta det lite lugnt och många gillar även att leka i den närliggande skogen, säger Mia Karlsson.