Snösvängen redo - när vintern kommer

Kommunens beredskap för snö är god i år. Särskilt om man jämför med 2018. Då åts snöbudgeten upp av snökanonerna i februari och mars

Storgatan i Vimmerby månadsskiftet februari - mars 2018. Snökanonerna ställde till med snökaos och kommunens snöbudget var slut redan i mars.

Storgatan i Vimmerby månadsskiftet februari - mars 2018. Snökanonerna ställde till med snökaos och kommunens snöbudget var slut redan i mars.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-13 06:00

–  Just nu går det att vara kaxig och säga att det ser bra ut, men det är en och en halv månad kvar och vi har den budget vi har och ingen vet hur vädret blir , säger Tomas Larsson, driftchef hos Vimmerby kommun och den som ansvarar för Snösvängen.

När vintern slår till mot Nordöstra Götaland är som alltid ovisst. Sen den 1 november har kommunen schemalagd beredskap för snöröjning och halkbekämpning.

–  Det är inte så många mannar, grunden är att vi ska klara så mycket som möjligt på dagtid, men blir det akut så finns en jour, säger Tomas Larsson.

Till skillnad från 2018 är läget för snöbudgeten bra och om 1,5 månad gäller en ny budget för 2020. Men det är ingen ökning för väghållningen.

Han är tydlig med vilka förutsättningar som gäller.

– Vi prioriterar skolor, gång- och cykelvägar, resecentrum och räddningstjänst först. Därefter övriga gator och vägar. Det är omöjligt att vi kan röja allt på en gång, säger han.

GC-vägar röjs vid fem centimeter snö, matargator och vägar vid 8– 10 och villakvarteren vid tio centimeter.

Det faktum att så stor del som möjligt av snöröjningen ska ske på dagtid göra att en del av det förbud som finns mot nattparkering kan förändras.

– Vi är på väg att ta bort nattförbudet i villakvarteren och det kan också bli förändringar på andra större gator. Det är många hänsyn att ta till både de boende, handeln och till oss som snöröjer. Med en bra och öppen dialog går det att hjälpas åt att nå ett bra resultat.

Kommunens driftchef Tomas Larsson  gläds åt ett gynnsamt läge för snöbudgeten när kommunen nu går in i en ny säsong med  beredskap för snöröjning.
Kommunens driftchef Tomas Larsson gläds åt ett gynnsamt läge för snöbudgeten när kommunen nu går in i en ny säsong med beredskap för snöröjning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!