Snart premiär för "Vill du dansa?"

"Vill du dansa?" är titeln på Matz Eklunds senaste film som är dokumentär om kultbandet Larz Kristerz och fenomenet dansband i stort. Filmen har premiär på tisdag.

Matz Eklund ägnar mycket tid framför datorn för att redigera ihop sina filmer. På tisdag har hans senaste skapalse "Ska vi dansa?" premiär.

Matz Eklund ägnar mycket tid framför datorn för att redigera ihop sina filmer. På tisdag har hans senaste skapalse "Ska vi dansa?" premiär.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-11-19 06:00

Vi träffar Matz Eklund hemma i Björksebo mellan Vimmerby och Vena där han länge drivit MZ-reklam, men på senare år har fokus lagts på hans andra företag Filmdirekt.

– Jag har kvar en del kunder som jag gör broschyrer och andra trycksaker åt. Just nu håller jag på med programbladet til Novemberkåsan. Jag ska filma lite under det evenemanget också och få ihop någon form av mini-dokumentär är tanken, säger Matz Eklund som de senaste åren gjort sig känd som en filmskapare.

– Jag gör en hel del reklamfilmer, men det som verkligen är roligast är att göra dokumentärer, säger Matz som i dagarna är redo att släppa ifrån sig sin senaste skapelse "Vill du dansa?".

Hur kom du i kontakt med bandet Lars-Kristerz som filmen handlar om?

– När jag gjorde min förra film om Eva Eastwood intervjuade jag en av medlemmarna i Larz-Kristerz. När vi pratade lite efteråt så kom han med idén om att göra en dokumentär om bandet och jag hakade på.

Hur lång tid har det tagit att göra filmen?

– Det har tagit ett och halvt år och det är ungefär vad det brukar att göra för den här typen av filmer. Det tar mycket tid för det är ju fem killar i bandet som man vill hinna sitta ner med. Sedan är det mycket folk runt omkring som man vill ha med och det är mycket jobb med att få tag på dem, säger Matz Eklund.

Vilka kända ansikten dyker upp i filmen?

– Kalle Moreus, Bert Karlsson, Tony Irving och Tomas Deutgen som är lite av en dansbandguru. Sedan är Peter Settman som ledde Dansbandskampen med och berättar om Lars-Kristerz genombrott där. Claes af Geijerstam berättar om Hagströms ludanläggningar som var stora på 70-talet och användes av ABBA och som även var ett stort intresse för medlemmarna i Lars-Kristerz.

I filmen får man även följa med till dansbandsveckan i Malung där 50 000 personer samlas varje år.

– Det var en riktigt folkfest som jag är glad att jag fått vara med och uppleva. Sedan har vi filmat mycket i Lars-Kristerz hembygd som är Älvdalen i Dalarna. Där är bandet en lokal angelägenhet och man märker även vilken kärlek killarna i bandet har till sin hembygd, säger Matz Eklund som ska dit igen på tisdag i samband med premiären av filmen.

– Den visas på bion där och ska visas i Vimmerby lite senare. Filmen släpps på DVD den 26:e november och sedan har jag goda förhoppningar om att SVT ska visa den framåt våren, säger Matz Eklund.

Matz Eklund står bakom filmen "Vill du dansa?".
Matz Eklund står bakom filmen "Vill du dansa?".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!