Inget glädjeskutt för företagsklimatet

Upp 16 placeringar till plats 232. Vimmerby kommuns placering i årets ranking av företagsklimatet är inget som får politiker och tjänstemän att jubla.

Politiker och tjänstemän är överens om att jobba tajt tillsammans med  näringslivet i kommunen och att rankingen av företagsklimatet är en av flera parametrarna att ta hänsyn till. fr.v Ola Gustafsson (KD) utvecklingschefen Thomas Svärd och Marie Nicholson (M).

Politiker och tjänstemän är överens om att jobba tajt tillsammans med näringslivet i kommunen och att rankingen av företagsklimatet är en av flera parametrarna att ta hänsyn till. fr.v Ola Gustafsson (KD) utvecklingschefen Thomas Svärd och Marie Nicholson (M).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-09-24 10:04

– Vi är inte nöjda med den låga placeringen, men får ändå glädjas åt att det går åt rätt håll, säger Marie Nicholson (M) vice ordförande i kommunstyrelsen, om än föräldraledig för närvarande.

Näringslivsfrågorna följer hon gärna ändå och framhåller att nya majoriteten satsat extra på just näringslivspolitik efter tillträdet i januari. Bland annat har drygt 35 företagsbesök genomförts.

Svenskt Näringslivs ranking bygger bland annat på en enkät som genomförs under våren bland de lokala företagen. Till det läggs sedan ett antal faktiska faktorer om hur arbetsmarknaden, infrastrukturen och annat ser ut i varje kommun.

I år hamnar Vimmerby på plats 232 bland landets 290 kommuner. Förvisso bättre än i fjol, men långt upp till toppen.

– Vi ska nog inte tro att vi kan ta några jättekliv, utan fortsätta att jobba med det kan vi kan påverka för att fortsätta gå i rätt riktning, säger Marie Nicholson.

Hon befarar att de rådande krisen i kommunledningen kommer att påverka kommande rankingar.

– Det stora fallet 2015 kom sig av skoldebatten.

Bland de enskilda punkter där kommunen förbättrat sig mest är politikernas attityd till företagandet som klättrat 48 platser till plats 201.

Även tjänstemännens attityd har förbättrats en aning med fem placeringar till plats 235.

– Vi måste ta ett helhetsgrepp och se att företagen är våra kunder som vi ska lotsa och hjälpa, säger utvecklingschefen Thomas Svärd.

Han ser årets ranking som en puff i rätt riktning för Vimmerby kommun.

– Jag hade hoppats på betydligt mer, för att vi har ett bra tempo i näringslivsarbetet med bland annat många företagsbesök där vi möter varje företags problem och behov, säger han.

Kommunens bästa placering de senaste tio åren är plats 139. Det var år 2012.

Medias attityd till företagande är den högsta enskilda placeringen med plats 75. Andra faktorer där Vimmerby ligger bra till är andelen invånare i arbete, 94, och antalet privata arbetsplatser med minst en anställd där kommunen hamnar på plats 90.

Bland de kategorier där kommunen tagits störst kliv uppåt märks utöver kommunpolitikernas attityd är tele–  och IT-nät som klättrar 32 platser till 243 och nyföretagsamheten som klättrar 29 placeringar till 224.

Den största försämringen handlar om tillgången till kompetens. Där faller kommunen 34 placeringar till plats 254.

I Kalmar län hamnar Vimmerby på plats 7 bland de tolv kommunerna.

Diagrammet visar rankingen av företagsklimatet i Vimmerby kommun de senaste tio åren. I år blev det plats 232. Bättre än i fjol, men sämre än 2017.
Diagrammet visar rankingen av företagsklimatet i Vimmerby kommun de senaste tio åren. I år blev det plats 232. Bättre än i fjol, men sämre än 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!