Så många anställda siktar man på

På måndag återupptas produktionen på konkursdrabbade Älö Trä i Vimmerby. Tomas Tak och Bygg går in som majoritetsägare tillsammans med fyra personer ur ledningsgruppen där Stefan Wernholm blir vd.

Merparten av gänget som står bakom uppköpet av Älö Trä och ska driva företaget vidare med start på måndag. Fr.v: Stefan Wernholm, Tomas Lindqvist, Christoffer Lindqvist, Morgan Svensson, Jens Fredriksson.

Merparten av gänget som står bakom uppköpet av Älö Trä och ska driva företaget vidare med start på måndag. Fr.v: Stefan Wernholm, Tomas Lindqvist, Christoffer Lindqvist, Morgan Svensson, Jens Fredriksson.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-05-23 15:18

Det var i mitten av april som beskedet kom att Älö Trä AB i Vimmerby begärt sig själva i konkurs och 40-talet anställda berördes. Förra helgen kom besked om att nya ägare var på gång och nu står det helt klart hur upplägget kommer att bli och att produktionen är igång igen redan på måndag.

Läs mer: Alla sägs upp på Älö Trä

Läs mer: Glädjebeskedet: Företaget lever vidare

– Jag är väldigt glad över den här lösningen där jag och Christoffer genom Tomas Tak & Bygg blir majoritetsägare med 51 procent. Resterande delar ägs av Stefan Wernholm som även blir vd samt Jens Fredriksson som är ansvarig för inköp och logistik samt försäljarna Morgan Svensson och Bernt Björling, säger Tomas Lindqvist.

Hur många anställda kommer ni att ha?

– I det vi kallar fas ett från måndag och fram till semestern kommer åtta kollektivanställda och fyra tjänstemän att ingå. I fas två eftersom semestern och fram till årsskiftet ska antalet anställda utökas i takt med orderingången. Vi har budgeterat med att nå upp i 30 anställda. Vi hade möte med personalen och facket på torsdagsförmiddagen och alla är positiva till den här lösningen, säger Stefan Wernholm som har varit inhyrd som produktionschef på Älö Trä sedan i september förra året.

Hur ska ni jobba för att lyckas?

– Vi vill att personalen ska vara delaktiga i arbetet från första dagen och känna att alla är lika viktiga för företaget. Redan under de månader jag hann göra gjorde vi stora framsteg med att effektivisera arbetet och höja produktionen. Mycket tack vare att personalen var så benägna att acceptera förändringar. Dessutom lyckades vi minska sjukfrånvaron drastiskt och det är ett tydligt tecken på att folk trivs på jobbet, säger Stefan Wernholm.

Har ni tappat mycket kunder när produktionen stått still?

– Vi har ju inte kunnat lösa de ordrar som skulle gjorts den senaste tiden och det leder förstås till ett tapp. Men vi har tillräckligt för att kunna producera fram till hösten och dessutom har säljarna möten bokade med flera stora kunder som de ger sig på direkt på måndag så det ser ljust ut, säger Stefan Wernholm.

Räknar ni med några synergieffekter mellan företagen?

– Älöträ och Tomas Tak & Bygg har haft en del samarbete sedan tidigare och det kommer förstås att utökas nu. Bland annat har vi ju möjlighet att låna in personal av varandra. Ekonomi och administration kommer också ske gemensamt, säger Tomas Lindqvist.

I samband med uppköpet byter företaget namn till Älö Trä Vimmerby AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!