Så har ALV löst årets logi för sommarpersonal

ALV har ett ständigt återkommande problem – att hitta boende till sin sommarpersonal. ”Personalavdelningen har lyckat trixa ihop det även i år, men personalen bor väldigt utspritt”, säger vd Jocke Johansson. Ett eget personalboende kan bli aktuellt inom en tvåårsperiod.

Boendesituationen för säsongspersonalen är under kontroll, men inte optimal, menar Jocke Johansson, vd ALV.

Boendesituationen för säsongspersonalen är under kontroll, men inte optimal, menar Jocke Johansson, vd ALV.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-06-14 05:00

Varje år, samma utmaning. Omkring 130 sovplatser till Astrid Lindgrens Världs säsongsanställda ska trollas fram.

Hur har det gått i år?

– Olika lösningar med allt från uthyrning av rum, lägenhet eller del av lägenhet. Till viss del tack vare tidningen, när ni skriver om våra bekymmer är det alltid några nya som hör av sig och erbjuder alternativ, säger Jocke Johansson.

Ingen personal behöver kuska runt mellan soffor, alltså?

– Nej, och ingen som behöver tälta, om man säger så. Och det är skönt. Men avigsidan är att många bor långt från där de skulle önska, alla bor verkligen inte i Vimmerby utan runt om i kommunen. Många anställda kommer nya till Vimmerby och för dem skulle det förstås vara önskvärt att ha möjlighet till umgänge efter arbetstid.

Idag har ALV ett 40-tal bäddar för personal i sina två hyrda boenden. Behovet av eget personalboende är stort och Jocke Johansson hoppas att byggandet av ett sådant kan komma igång inom två år.

– Det finns inget styrelsebeslut mer än uppdraget från styrelsen till mig att ta fram kalkyler och sedan har vi ju processen med kommunens detaljplan. Kommer vi till ett positivt internt beslut tror jag att det är rimligt att byggandet påbörjas 2021 och att det står klart till våren 2022, inte tidigare än så.

Men hjälp från privata uthyrare kommer att krävas även fortsättningsvis.

– Vi kommer inledningsvis inte bygga mer än att vi kapar toppen på behovet. Men idag läggs det otroligt mycket tid och resurser på att pussla ihop det här, så vi måste säkra upp vår egen boendekapacitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!