S budgetförslag dröjer

Det blev inget budgetförslag från socialdemokraterna under måndagens budgetmöte med fullmäktige i Vimmerby.

Helen Nilsson och S anser att det är för ovissa förutsättningar i rikspolitiken för att partiet ska lägga fram ett förslag till budgetramar.

Helen Nilsson och S anser att det är för ovissa förutsättningar i rikspolitiken för att partiet ska lägga fram ett förslag till budgetramar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-06-17 20:32

För mycket ovissa förutsättningar, motiverade Helen Nilsson (S) och syftade på rikspolitiken. Fullmäktige klubbade igenom den borgerliga majoritetens förslag, men små invändningar från Sverigedemokraterna och en hel del invändningar från Vänsterpartiet.

Kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) inledde remissdebatten med att peka på flera positiva perspektiv som till exempel att det byggs mycket bostäder i Vimmerby och att näringslivet går bra.

– Men vår budget blir en utmaning för nämnderna, sade hon.

Nämnderna, inklusive kommunstyrelsen, har äskat 46 miljoner i utökade ramar till 2020. Det blir tolv miljoner. Hälften av det går till socialnämnden som får se miljoner mer än i år. Barn- och utbildning får fyra miljoner i utökad ram och kommunstyrelsen två miljoner.

Vänsterpartiet ville öka på betydligt mer än så. Sammanlagt 9,5 miljoner i påslag till barn- och utbildning och 13 miljoner mera till socialnämnden.

– Det finansierar vi genom att minska överskottet till 9,9 miljoner istället för 19,7 och genom att minska på de oförutsedda medlen, sade Lars Johansson.

SD ville göra precis tvärt om och öka kommunens överskottsmål med en halv procent från 19,7 till nära 25 miljoner kronor.

I övrigt var partiet nöjt med den budget Vimmerbyalliansen med C, KD och M lagt fram.

Socialdemokraterna däremot kommer att lägga sitt förslag till budgetramar i Vimmerby först när regeringen lagt fram riksbudgeten i september.

­– Först då vet vi vilka förutsättningar som gäller för statsbidrag och annat, sade Helen Nilsson.

Totalt kostar kommunens verksamheter 1 004 200 00 kronor nästa år. Bara löneökningarna för samtliga kommun alt anställda beräknas ligga på cirka 20 miljoner kronor.

Utöver ramarna för nämnderna beslutar fullmäktige också att de ekonomiska målen om ett överskott på minst två procent av intäkten av skatter och statsbidrag, 992 miljoner, samt att kommunen ska fortsätta att amortera minst lika motsvarande skattehöjningen som beslutades 2015. Det är nästan 17 miljoner för nästa år.

Dessutom ska de 80 miljoner som man planerar att investera helst betalas utan nya lån.

– Det kan bli tufft, men det är bättre att ha fasta ekonomiska mål och sträva efter att nå dem, än att revidera dem år för år, motiverade bland andra Ola Gustafsson.

Det finns inga avsikter att vare sig höja eller sänka skatten nästa år.

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ser budgetförslaget som en svår utmaning för nämnderna.
Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ser budgetförslaget som en svår utmaning för nämnderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!