Det blev en flygande start på nya jobbet för riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) på måndagen. Efter ett besök på Linnéuniversitetet i Kalmar på morgonen mellanlandade hon hemma i Vimmerby. Där träffade hon bland annat före detta rektorn på Vimarskolan, Roland Danielsson, innan kosan styrdes mot Stockholm på kvällen.

– Roland förkroppsligar skolan väldigt mycket för mig. Jag har fortfarande kvar min tjänst som skolsköterska, som Roland beviljade mig tjänstledigt från den 1 januari 2003, berättar Brunegård.

Roland minns exakt orden han sa när han hade signerat tjänstledigheten. ”Jag ger mig tusan på att du kommer in i riksdagen, och att du aldrig kommer tillbaka hit.”

– Nu är vi där. Jag sa det lite på skoj men med allvar i botten. Du är ambitiös, så det var inte helt taget ur luften, säger Roland Danielsson och vänder sig till Gudrun Brunegård.

– Jag skrattade mest åt det då och trodde att riksdagen var alldeles ouppnåelig. Dit strävade jag ju inte ens, säger hon.

Redan idag, tisdag, tjänstgör Brunegård på utbildningsutskottet där ett antal motioner och yttranden ska slutjusteras. Dessa kommer sedan debatteras i kammaren under onsdagen.

– Att komma upp i riksdagens talarstol redan min tredje dag som riksdagsledamot och min andra dag i Stockholm kan jag känna är lite extra utmanande.

Hur känns det att nu få dra igång arbetet som riksdagsledamot?

– Fantastiskt roligt, men också lite nervöst. Det är otroligt ansvarspåliggande och jag är väldigt ödmjuk inför den här uppgiften där lilla jag ska sitta med de övriga 248 och stifta lagar och fatta beslut som påverkar hela landets befolkning. Man kan känna sig knäsvag inför ansvaret, men samtidigt – jag vill ju göra det jag kan för att förbättra tillvaron.

Med sig på resan till Stockholm fick Gudrun Brunegård några råd och önskemål från Roland Danielsson.

– Lärare kommer hoppa av för att de inte orkar, det ska du ta med dig. De måste ges instrument för att klara av sitt jobb. Lärarna får inte stå ensamma, utan måste få dem att känna att de har stöd av er politiker. Det är bekymmersamt att folk inte söker till lärarutbildningarna.

– Sedan måste vi också ge föräldrarna uppdraget att det är de som har ansvaret för barnen. Sammanfattnigsvis vill jag bara säga; satsa på skolan!

När Roland Danielsson har levererat det han vill att Gudrun Brunegård ska ta med sig skojar hon och antyder att Danielsson kanske har haft en långsiktig strategi för detta.

– Det har jag haft ända sedan den dagen jag gav dig tjänstledigt, säger han och skrattar.