Rekordmånga på kemisternas julafton

Vimmerby är bäst i Sverige – på att skicka gymnasieelever till Berzeliusdagarna i Stockholm. ”Underbart att vi kan skicka så många som sju, de här dagarna gör skillnad”, säger kemiläraren Mona Jensen.

Julius Qvarnström och Elias Dettke tycker att informationen om utbildningar var matnyttig.

Julius Qvarnström och Elias Dettke tycker att informationen om utbildningar var matnyttig.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-02-01 18:00

Virus, plast och periodiska systemet. Låter det tungt? Inte om du frågar Amira Alturkmani, Elinor Dahlman, Isabelle Nordh Oscarsson, Samuel Johansson, Elias Dettke, Julius Qvarnström och Alfred Idelind i klass NA17 på Vimmerby gymnasium. De har precis avnjutit två dagar med föreläsningar just om virus, plast och periodiska systemet, och mer därtill, tillsammans med närmare 350 lika kemiintresserade gymnasister från hela Sverige.

Ett synsätt utan elektrisk spänning fick Isabelle Nordh Oscarsson att bli särskilt intresserad.

– Föreläsningen om neutronspridning och hur man kan använda neutronmikroskop tyckte jag var jättespännande.

Att redan intresserade elever får ännu större inblick i vad kemi kan betyda i framtiden är ett av flera syften med dagarna.

– Man får veta mer om vad man kan bli, vad man kan forska i och vilka frågor som behöver lösas, säger Julius Qvarnström, som tycker att nya metoder för behandling av benfrakturer var en av höjdpunkterna bland föreläsningarna.

För att över huvud taget komma till Svenska Kemisamfundets Berzeliusdagar, som arrangerats sedan 1956, måste gymnasisterna först prestera bra i Kemiolympiaden och sedan ha turen att gå på en skola där lärarna lägger ner energi på att tjata till sig stipendier.

– Utan hjälp skulle vi aldrig kunna skicka elever två dagar till Stockholm, så vi är förstås oerhört tacksamma över att Lions ser att det här gör skillnad och sponsrar fem stipendiater och lokala näringslivet två. Det här har vuxit och det är kul att Vimmerby skickar flest elever i hela Sverige, säger Mona Jensen.

Hon har jobbat många år som kemilärare på Vimmerby gymnasium och vet att Berzeliusdagarna kan vara en kick för stipendiaterna.

– De ser att det är värt att utbilda sig. Ungdomar som bor en bit bort från närmsta universitet behöver få den här inspirationen.

– Det är bra att det också är många utställare på plats, som berättar om utbildningsmöjligheter, det är bra att få veta mer vad man kan göra i framtiden. Och att vi behövs, säger Elias Dettke.

Oavsett om kemi blir forskning, framtidsyrke eller bara intresse kommer ingen förbi kemin som självklar del i livet.

– Kemi finns i hela vår vardag. När vi lagar mat, tvättar händerna, borstar tänderna. Men det är mer intressant när man vet hur det fungerar, säger Amira Alturkmani.

Mona Jensen förbereder NA17 inför kommande kemiprov.
Mona Jensen förbereder NA17 inför kommande kemiprov.
Berzeliusdagarna

Svenska Kemisamfundet har anordnat Berzeliusdagarna sedan 1956 med syftet att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist. Omkring 350 gymnasieelever deltar årligen i arrangemanget på Stockholms universitet, genom stipendier finansierade av skolor och näringsliv. Forskare från universitet och industri i landet samt utomlands föreläser om sin forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!