Rapporten: Brister i Vimarhems ledning

Det finns brister i styrning och uppföljning i ledningen för Vimarhem. Attesteringen av fakturor bedöms också som bristfällig.

Michael Svensson (S) är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vimarhems styrelse. En extra rapport pekar på brister i styrelsens och VD:s arbetssätt där bland annat uppföljningar saknas.

Michael Svensson (S) är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vimarhems styrelse. En extra rapport pekar på brister i styrelsens och VD:s arbetssätt där bland annat uppföljningar saknas.

Foto: JK

Vimmerby2018-07-03 16:51

Det visar den extra utredning som gjorts och som nu är klar.

– Det presenteras en del konkreta åtgärder i rapporten, säger kommunalrådet Tomas Peterson, ordförande i Vimmerby kommun Förvaltning AB i ett pressmeddelande.

I maj beställde förvaltningsbolaget en extra granskning av Vimarhem AB för att ta reda på om Vimarhems ledning, styrning och uppföljning varit tillräcklig under 2017.

Resultatet visar att det saknas ett antal väsentligt styrande dokument i bolaget och att det saknas en strukturerad uppföljning av att de som finns efterlevs. Styrelsen utvärderar inte sitt eget arbete eller verkställande direktörs arbete samt saknar ett strukturerat arbetssätt för att följa upp att beslut tagna av styrelsen blir genomförda.

Bolagets attestinstruktion av fakturor bedöms bristfällig och otydlig och handlar bland annat om att underordnad attesterad överordnads kostnader samt att beslutsattest görs av egna kostnader.

Resultatet från utvärderingen visar också att styrningen från VkF AB kan göras tydligare.

– I styrelsen ser vi utvärderingen som ett avstamp för den fortsatta utvecklingen av Vimarhems interna arbete, kommenterar Michael Svensson (S) ordförande i styrelsen för Vimarhem AB.

På bolagsstämman för Vimarhem som hölls torsdagen den 28 juni beviljades ledamöterna ansvarsfrihet för 2017.

Vimarhem VD Jan Erixon hänvisar till en gemensam kommentar som bolagsledningen ställt till styrelsen. Enligt Michael Svensson ska den gås igenom innan styrelsen låter den bli offentlig.

Fakta Vimmerby kommun förvaltning AB

Vimmerby kommun Förvaltnings AB (VkF AB) är moderbolag i en koncern som består av tre dotterbolag och två dotterdotterbolag. VkF AB ägs till 100 procent av Vimmerby kommun. Ett av de tre helägda bolagen är Vimarhem AB som är Vimmerby kommuns allmännyttiga bostadsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!