P-piller restnoterat i flera månader

P-pillret Zoely är restnoterat i hela landet. Enligt Läkemedelsverket har det varit restnoterat sedan i april. "Det finns oftast något som är likvärdigt" säger avdelningschefen för Mödrahälsovården i Vimmerby, Eva Wester, som inte märkt av några större problem trots restnoteringen.

Enligt Eva Wester, avdelningschef för Mödrahälsovården, så brukar det inte vara några större bekymmer när p-piller blir restnoterade.

Enligt Eva Wester, avdelningschef för Mödrahälsovården, så brukar det inte vara några större bekymmer när p-piller blir restnoterade.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby2019-06-25 19:30

– Läkemedelsverket är begränsade i sin möjlighet att påverka, det är främst företagen som styr vad som finns på marknaden, säger Viveca Odlind, gynekolog vid Läkemedelsverket.

Många läkemedel är utbytbara, vilket innebär att om de tar slut så finns det andra mediciner som är synonyma, alltså helt likadana och Läkemedelsverket har regler om vilka som apoteken kan ge ut istället. Men för kvinnor som använder Zoely som preventivmedel finns det inget synonym-läkemedel, utan de får istället vända sig till andra p-piller eller preventivmetoder.

– Man bör vända sig till sin barnmorska för att få råd och ett nytt recept, säger Viveca Odlind.

Problem kan uppstå då en del kvinnor kan uppleva det som svårt att ändra p-piller då de tycker att just den sorten fungerar bäst för dem, enligt Viveca Odlind.

– Det blir tokigt om folk slutar att skydda sig bara på grund av detta, men det finns ju många andra alternativ och ansvaret att skydda sig vid sex ligger hos varje enskild person, säger Viveca.

Eva Wester är avdelningschef för Mödrahälsovården i norra Kalmar län och hon har inte märkt av några större problem trots restnoteringen;

– Det händer ibland att mediciner är restnoterade, men det finns oftast något som är likvärdigt. Det brukar sällan vara några bekymmer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!