Ovanlig naturtyp hittat i Vimmerby

Den ovanliga och hotade naturtypen rikkÀrr har hittats i Vimmerby kommun. Bland annat ett mÄnga hektar stort omrÄde. "Det var jÀtteovÀntat att vi skulle hitta ett sÄ stort rikkÀrr," berÀttar Susanne Forslund pÄ lÀnsstyrelsen Kalmar.

Inventeringen  utfördes pÄ ett hundratal platser i Kalmar lÀn under 2018.

Inventeringen utfördes pÄ ett hundratal platser i Kalmar lÀn under 2018.

Foto: Staffan Nilsson/Calluna AB

Vimmerby2019-08-10 16:00

RikkÀrr Àr en artrik vÄtmark som anses ha en stor betydelse för den biologiska mÄngfalden. HÀr lever mÄnga ovanliga arter av mossor och kÀrlvÀxter.

– RikkĂ€rr hör till myrar, de vĂ„tmarker som har torvbildning och som under en stor del av Ă„ret Ă€r helt blöt, berĂ€ttar Susanne Forslund, koordinator för Ă„tgĂ€rdsprogrammet för rikkĂ€rr.

– Man pratar om fattigkĂ€rr och rikkĂ€rr och sĂ„ finns det mellanting. Skillnaden handlar om tillgĂ„ngen pĂ„ mineraler och inte pĂ„ nĂ€ringsĂ€mnen som de ofta Ă€r fattiga pĂ„. Förutom vissa delar av fjĂ€llen, Öland och Gotland, Ă€r rikkĂ€rr en ovanlig naturtyp i Sverige och Europa. DĂ€rför Ă€r den utpekad som en prioriterad naturtyp inom EU.

Nu har för första gÄngen över hundra potentiella platser för rikkÀrr pÄ fastlandet i Kalmar lÀn inventerats. Av dem ansÄgs elva vara rikkÀrr och ytterligare fem av intresse.

– De allra flesta ligger i Vimmerby dĂ€rför att det finns bergarter som innehĂ„ller mycket mineraler hĂ€r. Det roligaste fyndet var StormossekĂ€rret som ligger vid Gnöst, nĂ€ra grĂ€nsen mot Östergötland. Det Ă€r en stor areal som Ă€r rikkĂ€rr eller medelrikkĂ€rr. Det var vĂ€ldigt ovĂ€ntat att hitta, ofta rör det sig om smĂ„ omrĂ„den, berĂ€ttar Susanne Forslund.

Bland annat hittades de ovanliga arterna kÀppkrokmossa, kÀrrkammossa och piprensarmossa.

– Det Ă€r mĂ„nga arter som man hittat som Ă€r vĂ€ldigt ovanliga i vĂ„r del av landet. SĂ„ nu uppgraderar vi StormossekĂ€rret till klass ett, det största naturvĂ€rdet som finns vid en vĂ„tmarksinvetnering.

MÄnga rikkÀrr hotas av utdikning och igenvÀxning men Susanne Forslund menar att StormossekÀrret i nulÀget inte verkar vara under fara.

– Det viktigaste nĂ€r det gĂ€ller rikkĂ€rr Ă€r att hydrologin förblir oförĂ€ndrad. AlltsĂ„ hur vattnet rör sig till, i och ifrĂ„n vĂ„tmarken. PĂ„ flygbilden ser StormossekĂ€rret helt orört ut, det Ă€r ingen skogsbilvĂ€g som korsar myren, inga diken och inga avverkningar precis runtomkring. Vi har kontaktat nĂ„gra av markĂ€garna redan och kommer fortsĂ€tta att titta pĂ„ omrĂ„det. Men jag tror inte att hotet Ă€r sĂ„ stort idag eftersom man mĂ„ste söka dispens frĂ„n det rĂ„dande förbudet att dika och anmĂ€la om man vill avverka skog och dĂ„ fĂ„r vi reda pĂ„ om nĂ„got hĂ„ller pĂ„ att förĂ€ndras.

Det finns förslag pÄ ÄtgÀrder för att bevara och restaurera rikkÀrren i Vimmerby men Ànnu finns inte de finansiella musklerna.

– Dels handlar det nu om att sprida information att det hĂ€r finns, sedan hoppas vi pĂ„ att fĂ„ pengar frĂ„n NaturvĂ„rdsverket. För att fortsĂ€tta vara rikkĂ€rr behöver mĂ„nga nĂ„gon form av skötsel som slĂ„tter eller bete annars vĂ€xer de igen och blir skog. PĂ„ andra stĂ€llen kan man behöva lĂ€gga igen gamla diken för att fĂ„ tillbaka kĂ€rret. Det Ă€r Ă„tgĂ€rder som inte Ă€r sĂ„ dyra sĂ„ jag hoppas vi ska kunna komma igĂ„ng med det snart.

Den ovanliga naturtypen rikkÀrr har hittats pÄ flera stÀllen i Vimmerby kommun.
Den ovanliga naturtypen rikkÀrr har hittats pÄ flera stÀllen i Vimmerby kommun.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om