Nytt besked: Ljunghäll stänger sin fabrik

Vid lunchtid förändrades läget ytterligare på Ljunghäll. Samtliga 621 anställda permitteras och fabriken stängs mellan två och fyra veckor.

Men vid lunchtid blev signalerna tydliga från fordonsindustrin, och då gällde det, som Ljunghälls VD Olle Björk säger, att handla snabbt.

Men vid lunchtid blev signalerna tydliga från fordonsindustrin, och då gällde det, som Ljunghälls VD Olle Björk säger, att handla snabbt.

Foto: Jimmy Karlsson

Södra Vi2020-03-20 19:42

– Läget ändras minut för minut till följd av coronaviruset, säger VD Olle Björk. Scania, Volvo, Daimler, BMW –  ja, alla de stora bil- och lastbilstillverkarna stänger sina fabriker på måndag. Då "smäller" det hos oss direkt. Vi levererar ju indirekt till deras linjer.

På fredagsförmiddagen trodde man det skulle räcka med att ta bort all inhyrd och visstidsanställd personal omedelbart.

Men vid lunchtid blev signalerna tydliga från fordonsindustrin, och då gällde det, som Olle Björk säger, att handla snabbt.

– Vi har tittat på vad som kommunicerats inom Volvo i Tyskland, och där kommunicerar de ett stopp på mellan fyra och fem veckor.

Så under fredagen gjordes ett avtal om permittering med de fackliga parterna lokalt.

– Totalt berörs 621 anställda, inklusive mig själv. De anställda kommer permitteras stegvis utifrån vilken funktion de har. Vi har förhandlat om en femveckorsperiod, men vi håller öppet för att vi behöver förhandla om en längre period, säger Olle Björk och fortsätter:

– Fabriken kommer att stängas stegvis från och med måndag. Från torsdag räknar jag med att den ska vara helt stängd. Det kommer att gälla från två till fyra veckor.

Vad tror du om framtiden, ser du någon ljusning?

– Vi ska alltid komma ihåg, det vi sysslar med är bara pengar, säger Olle Björk. Det viktigaste är att skydda våra äldre och svagaste i samhället. Fabriken har inte brunnit upp, maskinerna inte försvunnit, marknaden finns kvar och kommer att återhämta sig. Frågan är bara hur lång tid det tar.

Läget ändras minut för minut vid Ljunghäll i Södra Vi.
Läget ändras minut för minut vid Ljunghäll i Södra Vi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!