Nyinköpta robotar tar över biblioteket

På lördag förväntas biblioteket i Vimmerby invaderas av barn och ungdomar. Då tjuvstartar man nämligen den digitala veckan med att ha invigning av sina sex stycken nyinköpta Blue-Bots.

Peter Bladlund är IT-bibliotekarie i Vimmerby.

Peter Bladlund är IT-bibliotekarie i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-18 06:00

Blue-Bot. Vad är det, är ni nog många som tänker?

– Det är små programmerbara golvrobotar, som kan styras via bluetooth från exempelvis surfplattan eller via en app i telefonen, berättar Peter Bladlund som är IT-bibliotekarie i Vimmerby.

Blue-Boten, vars hölje är genomskinligt så att man kan se delarna inuti, kan också programmeras med några enkla knapptryckningar på ryggen. Vid varje tryck sänds en signal till robotens mikroprocessor som är programmerad att röra på roboten. Blue-Boten ska åskådliggöra sambandet mellan orsak och verkan, ge övning i uppföljning och kontroll samt lära barn att programmera.

– Vi vänder oss till barn från tre år och uppåt. Många har sett dem i skolan, där de är en del av läroplanen, så jag hoppas att de blir populära här, säger Peter Bladlund.

Biblioteket i Vimmerby har köpt in sex stycken Blue-Bots samt ett antal mattor med olika rutmönster på. Det är genom att programmera roboten så att den rör sig rätt efter rutmönstret som man löser uppgifterna.

25-31 mars är det den europeiska kampanjveckan för digital delaktighet, All digital week. På biblioteket i Vimmerby tjuvstartar man den i och med invigningen av Blue-Botsen lördag 23 mars. Utöver att alla barn får prova på robotarna kommer Kalle från Kalles Lek & Lattjo att finnas på plats plus att det bjuds på fika.

– Under veckan kommer vi sedan bland annat ha invigning av den nya tjänsten Pressreader – en digital tidnings- och tidsskriftstjänst där man når över 5 000 tidningar på mer än 60 språk, berättar Peter Bladlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!