Den 4 mars drar Lag-VM i schack igång i Astana, Kazakstan. Så sent som i tisdags förra veckan fick svenske stormästaren Hans Tikkanen och hans lagkamrater veta att de kan börja packa.

– Kort varsel, men en unik chans för Sverige att få vara med i ett verkligt elitsammanhang. Mig veterligen har Sverige aldrig varit med i Lag-VM tidigare, åtminstone inte i modern tid. Och troligen kommer det aldrig att ske igen, så det är ju roligt att få möjligheten att testa, säger Hans Tikkanen.

Hans Tikkanen är uppvuxen i Värmland. Pappa och hans äldre bröder spelade schack. Snart visade det sig att minstingen var familjens stora strateg.

Artikelbild

| "Det är bra att gå igenom sina misstag, göra felanalys och utvärdera för att undvika att göra om sina tabbar".

– Jag var tidigt duktig och det är roligt för ett barn att vara bra på något. Långt upp i åren tog jag förluster stenhårt och det har väl varit någon form av drivkraft.

Under studietiden i Lund har han spelat för Lunds Akademiska Schackklubb. Sedan januari är han Vimmerbybo. Här har den nyutexaminerade psykologen fått sitt första jobb. Schackbrädet ligger fortfarande i flyttkartong och han har, i princip, inte spelat sedan Schack-OS i höstas, där Sveriges framgångar var av det slag att de åtminstone delvis ligger till grund för inbjudan till schackens finrum.

– En anledning är också att flera länder tackat nej. Vi har ingen rimlig chans att ta oss till några toppstrider i VM, jag tror vi är rankade nio av tio, men vi kommer definitivt att göra vårt bästa och kan förhoppningsvis vinna några matcher i turneringen.

Tuffast motstånd lär det bli från Ryssland och Kina, åtminstone på pappret.

Artikelbild

| Femfaldig svensk mästare. Kommande Lag-VM blir dock sista stora mästerskapet för Hans Tikkanen, 34.

– Det blir stentufft och ingen chans till återhämtning, eftersom vi kommer att möta så många bra spelare på rad. Men blir det bara en och annan vinst får man upp självförtroendet. Jag trivs bättre när man inte har press på sig.

Hur förbereder man sig inför ett VM i schack?

– För min del handlar det först och främst att inte komma alltför ringrostig, eftersom jag aldrig någonsin tränat så lite som jag gjort senaste tiden.

Hur tränar man, då?

– Jag tycker det är viktigt att gå igenom de partier man spelat, se vilka misstag man gjort, göra felanalys och utvärdera för att undvika att göra om sina tabbar. Man måste också försöka hitta nya idéer och uppställningar som ingen annan kommit på.

Hans Tikkanen utsågs till svensk stormästare 2010, är femfaldig svensk mästare efter att ha vunnit SM i schack 2011, 2012, 2013, 2017 och 2018. VM i Kazakstan kan bli hans sista stora mästerskap på elitnivå – på länge.

– Att spela på hög nivå kräver flera timmars träning varje dag. Den tiden finns inte nu när jag börjat jobba och skaffat hus. Men det är ett val jag är villig att göra, jag känner mig nöjd efter så många års tävlande i SM, EM och Schack-OS och schacken kommer att finnas kvar i mitt liv, om än i annan omfattning.

Och vem vet, kanske kommer Hans Tikkanen hem till Vimmerby med nya framgångar i bagaget efter sina två veckor i Kazakstan.