Ny utbildning startar i Vimmerby

Sju studenter ska utbilda sig till förskolelärare på den nya universitetsutbildningen i Vimmerby de närmaste åren.

Isabella Dahlbäck har alltid velat jobba med barn. Nu räknar hon med att bli förskolelärare i Vimmerby efter utbidlningen.

Isabella Dahlbäck har alltid velat jobba med barn. Nu räknar hon med att bli förskolelärare i Vimmerby efter utbidlningen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-08-21 20:00

– Det är ödet, jag har alltid vetat att jag vill jobba med barn, så när jag fick höra att utbildningen kom till Vimmerby, tänkte jag att jag bara måste gå den, säger Isabella Dahlbäck, från Vimmerby.

Hon är en av de sju studenter som nu påbörjat den helt nya universitetsutbildningen på Campus i Vimmerby.

Både Campus och programansvarig på Linköpings Universitet hade hoppats på fler studenter.

– Vi hade först 20 platser och fick sen okej för ett överintag på fem till och 25 sökande tackade också ja i ett första skede, men sen har det droppat av. Vi kommer att analysera det mera till nästa antagning, säger Mattias Nordqvist, chef på Campus i Vimmerby.

Skälen till att sökande drar sig ur varierar.

– Många söker och tackar ja till flera utbildningar innan de definitivt bestämmer sig. En del vet vi har fått förlängt på arbetsplatsen och dragit sig ur av den anledningen, säger Malin Nilsson på Campus.

De väntar fortfarande på svar från ytterligare en sökande som ännu inte lämnat slutligt besked, och det kan bli ännu fler.

– Ansökningen hålls öppen till måndag och det finns platser i Vimmerby, säger Mattias Nordqvist.

De sju som börjat är ändå tillräckligt för att utbildningen ska bli av.

– Absolut, möjligen kan det bli något mera samverkan med Hultsfred, men utbildningen är förlagd till Vimmerby och vi hoppas på ännu fler studenter till nästa år när utbildningen är mer etablerad. Det är ett stort behov av förskolelärare, många vill ha dem redan nu, säger Mattias Nordqvist.

Motsvarande utbildning bedrivs även i Hultsfred och Västervik. I Hultsfred har sex studenter börjat.

– Vi hade givetvis önskat oss en större grupp, men tänker att det också kan ta tid för en utbildning och möjligheten att utbilda sig att sätta sig, så vi är nöjda med den här gruppen, säger Helen Elvstrand, programansvarig för förskolelärarprogrammet vid Linköpings universitet.

Hon kom tillsammans med en stor delegation till Campus i Vimmerby för att ge studenterna en genomgång av utbildningen på onsdagen.

– Vi har bland annat anställt kursmentorer, en här ifrån Vimmerby, som ska stödja studenterna, säger hon.

Campus i Vimmerby hoppas att samverkan med Linköpings universitet kan leda till fler liknande utbildningar.

– Vi är alltid intresserade av fler utbildningar och det är klart att bristen på lärare är ett skäl att titta på en sån utbildning. men det är också en lång process innan man kan få en utbildning på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!