Ny utbildning ska fylla ett behov

En ny utbildning drar igång på folkhögskolan i Vimmerby i februari. En grundläggande utbildning för barnskötare över tre terminer ska lösa behov på personal i branschen.

Susanne Lindvall, Linda Carlsson och Isa Karlsson är några av personerna som står bakom den nya barnskötarutbildningen på Folkhögskolan i Vimmerby.

Susanne Lindvall, Linda Carlsson och Isa Karlsson är några av personerna som står bakom den nya barnskötarutbildningen på Folkhögskolan i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-11-14 16:00

Isa Karlsson är rektor på folkhögskolan i Vimmerby och gläds åt att den nya utbildningen kommer till skott.

– Idén föddes redan för två år sedan, men när vi var i kontakt med både kommunen och arbetsförmedlingen var svaret att man bara sökte folk med förskollärarutbildning. Nu är läget ett annat och alla parter är överens om att en barnskötarutbildning behövs, säger Isa Karlsson.

Vilken målgrupp vänder sig utbildningen till?

– Den passar både de som inte har provat på yrket alls tidigare och de som jobbat med barn tidigare, men inte har någon utbildning och känner att de vill skaffa det, säger Susanne Lindvall som är biträdande rektor och har tagit fram utbildningen tillsammans med Studie- och Yrkesvägledaren Ann Jonsson.

Hur är utbildningen upplagd?

– En dag i veckan kommer det att vara praktik ute i en verksamhet. Sedan blir det mycket praktisk inriktning på lektionerna också. Vi kommer syssla mycket med skapande verksamhet som musik, bild och drama. Att det bara är tre terminer tror vi också kan locka många som valt bort att utbilda sig tidigare, säger Susanne Lindvall.

I utbildningsrådet för utbildningen finns även biträdande rektor Åsa Fastmarken, förskolechef Linda Carlsson och barnskötaren Marie Andersson. Dessutom kommer den kursansvarige som ska rekryteras finnas med i gruppen.

Utbildningen startar redan i februari 2019 och ansökningen stänger den 14:e december.

– Ansökningar har redan börjat komma in, säger Susanne Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!