Ny tjänst tillsätts i Vimmerby kommun

Kulturrådet ger 700 000 kronor till Region Kalmars projekt Länslitteraturens satsning på en regionförfattare.

Peter Högberg (S) är glad över den nya satsningen på regionförfattare som kommer ha sitt säte i Vimmerby.

Peter Högberg (S) är glad över den nya satsningen på regionförfattare som kommer ha sitt säte i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-06-18 15:49

Det blir en ny tjänst där författaren kommer vara anställd av Vimmerby kommun men tjänsten kommer att finansieras helt av pengarna från kulturrådet. Enligt Peter Högberg (S) som sitter som kommunstyrelserepresentant från Vimmerby kommun i styrgruppen för Länslitteraturen, så kommer regionförfattaren att vara den första i landet, tidigare har det bara funnits kommunala författare, så det är alltså ett nytt grepp som prövas.

– Det känns fantastiskt kul att Kulturrådet tror på vår satsning på litteratur inom regionen och att Region Kalmar valt att lägga denna satsningens bas i Vimmerby,men det kommer såklart också med höga förväntningar och förpliktelser också, säger Peter Högberg (S).

Vimmerby, Torsås, Oskarshamn och Kalmar kommun är de kommuner som hittills har tackat ja till att medverka i satsningen med regionförfattare, men Peter Högberg tror och hoppas att fler av regionens kommuner kommer att hänga på under tiden som projektet utvecklas.

– Regionförfattaren kommer fungera som en pusselbit i arbetet med att stärka upp litteraturen och läsandet i regionen. Vi är i en uppstartsfas nu fram till årsskiftet, men jag hoppas att det ska leda till fler aktiviteter i hela regionen, och att det ska kunna leda till en nationell kraft i framtiden, säger Peter Högberg (S).

På frågan hur regionförfattaren ska nå ut till hela regionen och inte bara till Vimmerby, så understryker Högberg att det är en regional satsning med rötter i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!