Nu tĂ€cks deponin – för miljöns skull

Runt 10 miljoner kostar den första etappen. Nu pÄgÄr arbetet med att sluttÀcka den gamla soptippen vid Ätervinningscentralen i Vimmerby för fullt.

Gummiduken svetsas ihop för att bli helt tÀt.

Gummiduken svetsas ihop för att bli helt tÀt.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2019-08-12 18:00

Sedan början av juni har arbetsledare Magnus Ljungstedt frÄn Fortum Waste Solutions AB övervakat arbetet med sluttÀckningen av den gamla deponin.

– PĂ„ sĂ„dana hĂ€r blandtippar slĂ€ngdes allt frĂ„n tvĂ€ttmaskiner till matrester. Det Ă€r nu Ă„lagt att det ska tas hand om över hela Sverige. Det man vill göra Ă€r att fĂ„ tĂ€tt uppifrĂ„n sĂ„ soporna inte lakas ut och skadliga Ă€mnen hamnar i naturen. Som det Ă€r nu gĂ„r regnet igenom, rinner bland soporna och sedan ut.

Att sluttÀcka en deponi handlar om att hindra metaller, organiska miljögifter och nÀringsÀmnen att fÀrdas ut till vattendrag och natur. I Vimmerby finns 10 maskiner och ett tio-tal arbetare pÄ plats som jobbar för att lÀgga lager efter lager pÄ den gamla soptippen frÄn 60-talet. Arbetet berÀknar Magnus Ljungstedt ska vara klart om drygt en mÄnad.

– NĂ€r vi först kom hit skalade vi bort grĂ€storven som var uppepĂ„, ungefĂ€r 10 centimeter. DĂ€refter har vi lagt pĂ„ 15 centimeter sand. PĂ„ det rullar vi ett lager vĂ€vd textilduk och sedan gummiduken som tĂ€tar. PĂ„ det lĂ€ggs ett lager textil till. UppepĂ„ hĂ€ller vi sedan 20 centimeter grus och kommer efter det att skyddsfylla med jord ovanpĂ„, cirka en meter. Tillsist sĂ„r vi grĂ€s uppepĂ„. GrĂ€set kommer sedan att behöva slĂ„s sĂ„ att inte trĂ€d kan fĂ„ fotfĂ€ste och rötterna förstöra duken.

Totalt kommer knappt fyra hektar att tÀckas och arbetet Àr etapp ett av flera.

– Totalt Ă€r deponin pĂ„ nio hektar, sĂ„ mer Ă€n hĂ€lften Ă„terstĂ„r, berĂ€ttar renhĂ„llingschef Daniel Johansson pĂ„ Vimmerby energi och miljö ab.

– Att vi inte gör allt pĂ„ en gĂ„ng har att göra med flera orsaker. En Ă€r att deponin satt sig vissa stĂ€llen men inte pĂ„ andra, och innan den Ă€r stabil kan den inte sluttĂ€ckas. En annan Ă€r att det material som behövs krĂ€ver mycket utrymme sĂ„ det Ă€r enklare att göra en bit i taget. Den tredje Ă€r att vi vill sprida ut det över tid eftersom det rör sig om mycket pengar och det Ă€r inte helt klart hur det ska finansieras i slutĂ€ndan. Hittills har det rört sig om 10 miljoner kronor.

Ytterligare en anledning till att arbetet sprids ut över tid Àr att den nuvarande Ätervinningscentralen befinner sig ovanpÄ en deponi och mÄste flyttas.

– Vi hĂ„ller pĂ„ med en lokaliseringsutredning som ska se var en Ă„tervinningscentral passar bĂ€st i kommunen. Sedan kommer det till mycket tillstĂ„ndsprövningar sĂ„ det kommer att ta lĂ„ng tid. Vi har som mĂ„l att hela omrĂ„det ska vara sluttĂ€ckt 2029.

Arbetsledare Magnus Ljungstedt ser över sluttÀckingen av deponin pÄ Ätervinningscentralen i Vimmerby.
Arbetsledare Magnus Ljungstedt ser över sluttÀckingen av deponin pÄ Ätervinningscentralen i Vimmerby.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om