Det känns lite som att komma in i någons vardagsrum. Ombonat, varmt, smakfullt och gemytligt.

I den läckra röda fåtöljen sitter konstgalleriets ägare Lars-Erik ”Sigge” Olofsgård med fötterna skönt upplagda på fotpallen. Bakom honom hänger några av konstnären Kjell Hobjers glada gubbar.

Efter månader av förberedelser har ”Sigge” nu äntligen slagit upp dörrarna till det senaste tillskottet till Vimmerbys kulturliv, men också till dess handelsutbud.

Artikelbild

| Flera av Catarina Holmströms "klänningar" finns på galleriet.

Bälterska Gården har stått tom i fem års tid, men numer inryms ett konst- och designgalleri i 1700-talshuset på Storgatan i Vimmerby.

– Oerhört spännande. Jag hade aldrig tänkt tanken tidigare, utan idén till ett konstgalleri kom bara ”så där”, säger ”Sigge” och knäpper med fingrarna.

– Allt berodde på att jag fick chansen i och med lokalen och läget på den, säger Sigge vars galleri både består av utställningskonst från utvalda konstnärer samt alster från Sigges egen privata samling som inte får plats där längre.

– Det är inte alla som vet hur det är på ett galleri. Många tror att verken bara visas här, men i princip allt är till salu. Det skulle väl vara mattan av Aina Kånge som nog hör till galleriet, säger ”Sigge” och pekar på skönheten på golvet strax intill.

Artikelbild

| Prisade skulptören Monica Sandell finns representerad med både brons- och lerskulpturer.

Sigge Olofsgård är fullt medveten om hur det ser ut i de flesta hemmen. Mer planscher än konst på väggarna, med andra ord.

– Jag är ju en knäpp nörd, men självklart är det så. Inget konstigt alls. Det är väl ingen normal som tänker på konst idag. Jag tar det som en utmaning att bryta den trenden, skrattar han.