Minskningen: Nära 120 färre i kommunen i fjol

Vimmerby kommun minskar. Under 2019 blev det 117 färre invånare i kommunen. Det är det näst största tappet under 2000-talet.

Vimmerby kommun tappar invånare. I fjol minskade folkmängden med 117 personer. Det är den näst största minskniungen sen 2001.

Vimmerby kommun tappar invånare. I fjol minskade folkmängden med 117 personer. Det är den näst största minskniungen sen 2001.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-02-20 18:00

Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, över folkmängden i landets kommuner för 2019. Vimmerby är en av de 109 kommuner där invånarantalet krympte i fjol.

Vimmerby kommun har nu 15 647 invånare. Det är 117 färre än ett år tidigare, det motsvarar en minskning med  0,7 procent.

Minskningen kommer efter att folkmängden ökat fem år i rad. Minskingen på 117 personer i fjol är den näst största under ett och samma år sen millennieskiftet. Den högsta minskningen inföll 2001 då folkmängden minskade med 132 personer.

Eftersom det föddes två fler än det dog under fjolåret är orsaken till den krympande folkmängden utflyttningen. Runt 120 fler flyttade från Vimmerby kommun än de 594 som flyttade in. 

Den största andel som lämnade Vimmerby kommun, 471 personer, flyttade någonstans i Sverige utanför Kalmar län. 229 flyttade till nån annan kommun i länet och 16 personer har flyttat utomlands.

Samtidigt flyttade 306 personer till Vimmerby från något annat län i landet, 198 länsbor flyttade till kommunen och 90 personer flyttade till Vimmerby från något annat land.

En av de konsekvenser som en minskad folkmängd innebär är att statsbidragen till kommunen minskar. 117 personer betyder ungefär 5,8 miljoner mindre i statsbidrag nästa år om motsvarande siffror står sig den 1 november.

Jacob Käll (C) är kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, ser en annan sida av det myntet också.

– Visst ger det högre intäkter, men fler invånare innebär också i många fall högre kostnader, så nettot kan bli ett annat, men självklart vill vi att människor ska välja att bo och arbeta i Vimmerby, säger han.

Var tappar Vimmerby invånare tror du?

– Som så många andra mindre landsbygdskommuner flyttar unga ut i större utsträckning än vad de återvänder. Det är något vi får jobba med, möjligheten till högre utbildning på hemmaplan tror jag är en viktig faktor.

– Jag tror också det är viktigt att visa vilka jobb som finns både hos företag och i det offentliga och att vi är bra arbetsgivare, säger han.

Vilken betydelse har bostadssituationen?

– Många hävdar att den är avgörande, men jag tror man i första hand tittar på vilka jobb som finns, hur det är med förskola och skola och kanske fritid. Men visst behöver vi jobba med bostadsfrågorna och det är länge sen Vimmerby tagit fram så mycket tomter som de senaste åren där Nosshult är det senaste exemplet.

Kommunalrådet Jacob Käll (C) tror att jobb och kommunal service är väl så viktiga faktorer som bostad när människor överväger att flytta till kommunen.
Kommunalrådet Jacob Käll (C) tror att jobb och kommunal service är väl så viktiga faktorer som bostad när människor överväger att flytta till kommunen.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!