"Mazze" allt närmare Hollywood

Filmaren Matz Eklund från Björksebo utanför Vimmerby var Guldbaggefinalist tidigare i år. Nyss hemkommen från en veckas filmning i Kalifornien berättar han om drömprojektet samt om nyknutna kontakter ”over there”.

Om Henrik Forss, hemma i Kalifornien mer känd som Hollywood Hank, handlar Matz Eklunds kommande dokumentär.

Om Henrik Forss, hemma i Kalifornien mer känd som Hollywood Hank, handlar Matz Eklunds kommande dokumentär.

Foto: Privat

Vimmerby2019-05-19 07:00

Tidigare i år tog sig filmaren Matz ”Mazze” Eklund ända till final i Guldbaggens kategori ”Publikens pris 2019” med sin film om dansbandet Lars Kristerz. Efter den och även tidigare framgångar är inflödet på förfrågningar konstant.

Nyligen kom han hem efter en veckas filmande i Kalifornien, vilket ska resultera i en dokumentär om en kille från Flen. Numer är han känd som Hollywood Hank, och som medelålders man lever den Flern-bördige mannen sin dröm i Sacramento.

När ”Mazze” för knappa två år sedan blev kontaktad av en Henrik Forss, som han egentligen heter, visste han inte vem det var – trots att de delar intressen som rockabilly och amerikanska bilar. I mejlet berättade Henrik sitt livs historia – från uppväxten i Flen till livet han lever i dag.

– Han hade sett min dokumentär om Eva Eastwood, gillade den och ville att jag skulle göra en om honom också. Efter lite research tände jag på storyn och vi kom överens om att göra en film. Henrik har förverkligat saker som säkert många vill, men få gör, berättar Matz.

Som tonåring bröt Henrik upp med sitt gamla liv. Chansen att följa med idolerna i rockabillybandet Wildfire Willie and The Ramblers på turné tog honom så småningom till USA. Och där har han nu blivit kvar i 30 år.

– I stora delar av USA har han gjort sig ett namn inom musik- och bilkulturen. I dag jobbar han främst med att köpa och sälja amerikanska bilar på uppdrag från utländska kunder. Han har hela tiden haft kontakten med Sverige i och med den årliga festivalen Live & Jive i Katrineholm, men den sista var i år berättar Matz.

– Utöver veckan i Kalifornien, som var helt otroligt, har jag filmat mycket hemma i Sverige där både Henriks familj och vänner hade en hel del att berätta, skrattar ”Mazze”.

I vänskapskretsen finns bland annat både Anders ”Moneybrother” Wendin och Pelle Almgren, sångare i The Hives, vilka båda medverkar i filmen.

– Jag tror att det blir en intressant film om en person som bevisar att man kan lyckas utan en massa pengar i bagaget – bara man har den brinnande viljan.

Öppnar det här nya kontakter för dig?

– Under produktionen har jag fått en del kontakter i USA och Henriks kontaktnät är jättestort. Hade någon för fem år sedan sagt att jag skulle vara så här nära att filma i Hollywood hade jag skrattat högt. Jag har nu hela tiden spännande projekt att räkna på, men just nu ligger fokus på Hollywood Hank.

Filmen väntas ha premiär i höst. Exakt var och när är ännu inte klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!