Nya deckaren med Vimmerby i fokus

Sommarsemester i ALV och mord på Vimmerby camping – nu kan Vimmerby bli deckarvärldens nya Fjällbacka och debutförfattaren Michaela Winglycke är spänd på reaktionerna. ”Särskilt vad Vimmerbyborna tycker, det känns viktigast”, säger hon på releaseminglet.

Funkar det att förlägga mord till Sandhamn och Fjällbacka borde det även funka i småstadsidyllen Vimmerby, resonerar Michaela Winglycke.

Funkar det att förlägga mord till Sandhamn och Fjällbacka borde det även funka i småstadsidyllen Vimmerby, resonerar Michaela Winglycke.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby/Mariannelund2019-06-29 19:00

Trött barnfamilj letar efter rätt hotellrum i en av hotellkorridorerna på Vimmerby Stadshotell. Det skulle kunna vara en sekvens ur Michaela Winglyckes debutbok ”Jag tvivlar på ditt ord”. Men verklighetens familj har det betydligt lugnare än den fiktiva. Här, på stadshotellet i småstadsidyllen, bor en traumatiserad familj efter ett brutalt mord vid sjön Nossen i Michaelas rykande färska bok.

– Men det är minst lika mycket fokus på karaktärernas relationer och personliga trassel, som på själva mordet. Jag vill att det ska vara mysig läsning, säger Michaela Winglycke, som inte sticker under stol med att hon är ”jättenervös” för vad invånarna i hennes gamla hemstad ska tycka om läsningen.

Många mingelgäster är spända på att läsa lokalt förankrad spänning.

– Jag bor i Växjö, men sommarbor i Hycklinge. När vi är här är Vimmerby ”stan”, så nu vet jag vad jag ska läsa den här helgen, säger Marie Swanström, som får sitt exemplar signerat.

Vimmerby är hemstad för både Michaela Winglycke, som pluggar juridik och jobbar på advokatfirma i Stockholm, och hennes polisinspektör William Johnson, som flyttar hem till Vimmerby med sambon Josephine när han fått en tjänst vid Vimmerbypolisen.

– Det är inte så många som hunnit läsa boken än, men den första recensionen var jättefin, jag blev överlycklig. Om några veckor lär väl responsen komma från läsarna, säger Michaela, som redan kommit en god bit med nästa bok om William och Josephine.

– Den utspelar sig i Vimmerby i juletid så det vore ju bra om jag hann klart med den till december. Min tanke är att det ska bli en serie om de här personerna.

Du är ju född i Mariannelund, kommer det att hända saker även där framöver?

– Så kan det absolut bli, jag gillar att koppla händelser till platser som jag har anknytning till, men mest blir det Vimmerby. Jag vill använda den här småstadsidyllen som jag själv tänker på som ”hemma”.

Vad har du för planer för ditt fortsatta skrivande?

– Min dröm är att jobba parallellt som jurist och författare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!