"Många kan behöva någon att prata med"

"Vi har fått till oss att många behöver någon att prata med i dessa orostider" säger kommunchef Carolina Leijonram.

"Vi vill värna om våra kommuninvånare" säger kommunchef Carolina Leijonram, så vi gör en gemensam insats med Svenska kyrkan, för att erbjuda samtalsstöd till de som behöver.

"Vi vill värna om våra kommuninvånare" säger kommunchef Carolina Leijonram, så vi gör en gemensam insats med Svenska kyrkan, för att erbjuda samtalsstöd till de som behöver.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby kommun2020-04-03 20:30

Kommunen och kyrkan gör därför en gemensam satsning på insatser för att hjälpa och stötta invånare som känner sig oroliga, eller ensamma i sin karantän och behöver någon att prata med.

– Vi har hört, och vi tror att det finns ganska många som är oroliga för vad som händer, säger Carolina Leijonram, de behöver personligt stöd med anledning av Covid -19 och Coronaviruset. Vi ser ett extra behov av stöd och vi vill värna om medborgarna.

Tillsammans med Svenska Kyrkan i Vimmerby förstärker man möjligheterna till samtalsstöd och de här insatserna vänder sig till alla, oavsett om man tillhör riskgrupp eller inte, om man förlorat sitt jobb, eller kanske bara behöver någon att prata med.

– Att finnas till hands i en kris går helt i linje med Svenska Kyrkans uppdrag, säger kyrkoherde Helene Elfving i Vimmerby i ett pressmeddelande. Samtliga kyrkor i Vimmerby pastorat kommer att hållas öppna under vardagar och för den som vill prata går det bra att ringa pastorsexpeditionen under dagtid. 

Upprinnelsen till den här satsningen är att kyrkoherden för en tid sedan tog kontakt med kommunen för att få till en samverkan kring POSOM, alltså insatser vid kriser och katastrofer, berättar Carolina Leijonram.

– Så det mötet vi haft var planerat sedan tidigare, säger hon, och vi är glada över det här samarbetet. Att lyssna och lugna är ju kyrkans kompetensområde.

Men det visade sig bli skarpt läge omedelbart. Överenskommelsen mellan kommunen och kyrkan gäller från och med nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!