"Man kan göra hÀftiga saker pÄ landsbygden"

Daniel Nestor frĂ„n Vimmerby Ă€r en av de unga förebilder som lyfts fram i nationella projektet Non-Silence Generation. ”Jag vill visa att man kan göra hĂ€ftiga saker utanför storstĂ€derna."

Daniel Nestor frÄn Vimmerby Àr en av ett tiotal unga i Sverige som lyfts fram som förebild av Non-Silence Generation.

Daniel Nestor frÄn Vimmerby Àr en av ett tiotal unga i Sverige som lyfts fram som förebild av Non-Silence Generation.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-12-12 20:00

Drivkraft har inte varit nÄgon bristvara för Daniel Nestor, 23. Han Àr ordförande för SSU i Kalmar lÀn och lokalordförande för Socialdemokraterna i Vimmerby. Redan som 15-Äring arrangerade han arbetsmarknadsmÀssan Frammis i Vimmerby för första gÄngen och fick en mÀngd lokala företagare att stÀlla upp och berÀtta förutsÀttningarna pÄ den lokala arbetsmarknaden. Idag jobbar han pÄ reklambyrÄ och driver Àven eget företag. Nu Àr han en av ett tiotal unga förebilder som lyfts fram av Non-Silence Generation.

– Det Ă€r hedrande att bli tillfrĂ„gad och kul att fĂ„ vara ett bra exempel, som kan inspirera andra ungdomar, sĂ€ger han.

Non-Silence Generation Ă€r ett nationellt projekt som genomförs under tre Ă„r i samarbete mellan Fryshuset och Raoul Wallenberg Academy. Syftet med projektet Ă€r att fĂ„nga upp ungas förĂ€ndringskraft och matcha unga med föreningar och ideella uppdrag och inspirera dem att sjĂ€lva starta och driva ideella organisationer.

Vad vill du skicka vidare, som förebild?

– Det viktigaste för mig Ă€r att vĂ„ga testa sina idĂ©er dĂ€r man bor. Jag Ă€r vĂ€l nĂ„got av landsbygdsförebilden bland de som lyfts fram. Bilden unga matas med Ă€r att man mĂ„ste flytta till en storstad om man ska bli nĂ„got. Jag tror tvĂ€rtom, att det finns fördelar och stor potential i mindre orter.

PÄ vilket sÀtt kan det vara en fördel?

– Man konkurrerar inte om resurser nĂ€r man bor i en liten kommun. Min erfarenhet Ă€r att nĂ€r man vĂ€l har idĂ©er och bor pĂ„ en mindre ort Ă€r det lĂ€tt att fĂ„ med sig folk. I mitt fall var det tack vare stöd frĂ„n kommunen och fritidsledare som jag kunde genomföra Frammis, hade jag bott i en storstad hade det inte varit lika lĂ€tt. Man kan göra hĂ€ftiga saker pĂ„ landsbygden ocksĂ„.

NÀr vaknade ditt eget intresse att pÄverka?

– Under elevrĂ„dstiden, pĂ„ högstadiet och framförallt pĂ„ gymnasiet. Det som Ă€r bra med Non-Silence Generation Ă€r just att man ska fĂ„nga upp unga som Ă€r intresserade av att engagera sig pĂ„ olika sĂ€tt och leda dem till organisationer dĂ€r de kan fĂ„ utlopp för sin förmĂ„ga.

Bland övriga förebilder finns Mattias Timander, Kiruna, som 20 Är gammal blev Sveriges yngsta kommunfullmÀktigeordförande genom tiderna, 19-Äriga Eleonora Svanberg, som skapade Girls in STEM, mötesplats för teknikintresserade tjejer och Tusse Chiza, vinnare av Idol 2019.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!