Jannica Larsson, en av besökarna som var på Astrid Lindgrens Näs för att dra upp julstämningen några snäpp var glad som en lärka över sitt marknadsfynd. Att hitta en ost som inte bara är god utan också heter Gösta, precis som hennes man, är en extra guldkant i vardagen.

– Den ska han få smaka när jag kommer hem.

Förra året kom 2 600 besökare till julmarknaden. I år räknar man med fler.

Artikelbild

| Anna Aspenskog, receptionsansvarig, tycker att det är kul att fler yngre hantverkare är representerade.

– Nu har vi tre dagar istället för två. Det är svårt att säga hur mycket det gör, men vår förhoppning är runt 3 000 i alla fall. Vi tror på fler besökare på lördagen än fredagen, förra året hade vi 1 700, säger Lena Möller, marknads- och försäljningschef på Astrid Lindgrens Värld.

På marknaden finns det mat, konsthantverk, tillverkning, slöjande och andra upplevelser.

– Vi har försökt få in ännu mer stämning bland annat genom belysningen, och mer genuint hantverk. Det är kul att det är så många nya unga utställare som håller på med gammalt hantverk, säger Anna Aspenskog, receptionsansvarig på Astrid Lindgrens Näs.

En exempel är smeden Peter Dahlin från Vibo, som håller till utanför Snickarladan.

Artikelbild

| Adventsorkestern, här Manne Skafvenstedt på dragspel och Gustav Hördegård på bas, svängde loss i paviljongen.

– Det är kul att vara här och visa hur det går till. Hade det varit marknad varje dag hade det kanske gått att försörja sig på smide, men nu är det en hobby.

I prästgårdsköket bakar Brantestads Kringelkollegium kokta kringlor så det doftar jul lång väg.

Artikelbild

| Klostersystern Svetlana Shumkova från Minsk, Vitryssland, sålde ikoner och hantverk till förmån sjuka och förädralösa barn.

– Det är stor åtgång, sedan i går har vi bakat 3 500 och vi ska baka lite mer, säger Els-Marie Heelge.

Under julmarknaden blir det en hel del julmusik, bland annat med Adventsorkestern och Katrin Kernell, flöjtgruppen Amabile och den som är intresserad av att se Astrid Lindgrens barndomshem kan gå julguidningar.

Artikelbild

| Osten heter Gösta – precis som Jannica Larssons man.

– Mysig marknad och väldigt god glögg, tyckte marknadsbesökaren Carina Rinaldo, som passade på att köpa med sig några flaskor prisbelönt glögg med äpple, lime och ingefära.