Avdelningarna Lilla och Stora grodan, Lilla och Stora Igelkotten, Lilla och Stora Ekorren hade fullt upp med allt kul man kan hitta på när förskolan fyller fem år.

Elvis Bison, Thea Lamberg Fjällgård, Wilmer Carlsson och Ella Rinaldo går i femårsgruppen. Alla har gått på Lunden sedan de var ett och de kan ge massor av exempel på vad man gör en dag på förskolan.

– Man leker, ibland brottas man och så sätter man sig på sin plats, säger Wilmer, som har eget femårskalas att se fram emot inom snar framtid.

Artikelbild

| Ulla Lundberg och Marie Hultqvist är två av de i personalstyrkan som varit med sedan starten.

– Man har samling och sjunger, fyller kompisarna i.

Och så är det det där med att vara en bra kompis. Viktiga diskussioner om den saken faller under ”kompissolen”.

Marie Hultqvist har arbetat på Lunden sedan start, nu som vikarierande förskolechef.

– De här fem åren har varit en resa, men en härlig resa. Första åren blir ju något av en prövotid, innan allting sätter sig. Dit har vi nått nu. Vi har fungerande strategier och ett koncept som fungerar bra.

Artikelbild

| På Allsångsrepertoaren stod både "Lundensången" och lite Pippi.

I diskussionerna om nu förskola i Vimmerby finns det de som är tveksamma till att bygga större förskola. Lunden är med sina 120 platser – för närvarande är 90 barn inskrivna, fler är på gång under inskolning – kommunens största.

Marie Hultqvist ser fler fördelar än nackdelar med en stor förskola.

Artikelbild

| Lika gamla som förskolan. "Kul med kalas", tycker femåringarna Elvis Bison, Thea Lamberg Fjällgård, Wilmer Carlsson och Ella Rinaldo.

– Vi har ju våra avdelningar, varje avdelning arbetar för sig men vi har också ett samarbete som vi kan dra nytta av. Och du ser ju hur kul det blir en sån här dag, när alla kan göra något kul tillsammans. Det blir liksom lite mer av den goda kakan.

– På sätt och vis kanske vi får spåra för andra förskolor som kommer att byggas i framtiden. Personalen arbetsroterar och det gör det okomplicerat att gå in och stötta på andra avdelningar vid exempelvis sjukdom. Vi har ett väldigt positivt klimat och det är en glädje att gå till jobbet. Många barn betyder många relationer, det är upp till oss pedagoger att sköta det på ett bra sätt.

Artikelbild

| En lång rad av glassätare i höstsolen.

En av de som var med den regniga höstdagen som dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M) klippte invigningsbandet till den förskola som fortfarande i folkmun är ”den nya vid ishallen” är Ulla Lundberg.

– I personalen är vi en hel del kvar sedan starten, och så har vi fått ett tillskott av nya, yngre kollegor. Jag tycker rotationen är bra.

Artikelbild

| Systrarna Mirja, 4 och Nelly, 3, höll igång med studs.

– För att fira Lunden fem år blev det allsång på gården, olika aktivitetsstationer, möjlighet att krama personal som dagen till ära klätt ut sig till igelkott, groda och ekorre – och äta glass.

Wilmer Carlsson vet precis vad han önskar sig när han fyller fem. ”En fyrhjuling man kan köra inne med och ett hus till bilarna”.

Artikelbild

| Hurra för Lunden!

Vad önskar en biträdande förskolechef av framtiden, så här i valtider?

– För vår del vill vi fortsätta på det spår vi har. Så klart att vi, som alla förskolor, tycker att det är mycket barn per heltidsanställd och att det kunde gå åt ett annat håll.