Det nyöppnade biblioteket har gjort en nödvändig omflyttning för att ge plats till det kommande servicekontoret, som ska in i tidigare ungdomsavdelningen.

– Bärandet har gått snabbare än beräknat, det är bara lite "lull-lull" som saknas för att vi ska få till det sista, säger bibliotekschef Petra Genfors, som tycker att det känns skönt att vara på banan igen.

Barnbibliotekarie Petronella Winbladh upplever att den nya ungdomsavdelningen en trappa upp i biblioteket blivit ett lyft.

Artikelbild

| Barnbibliotekarie Petronella Winbladh är nöjd med den nya ungdomsavdelningen på biblioteket.

– Kanske lite för tidigt att säga hur reaktionerna är, det har ju gått så kort tid och ungdomarna kommer mest hit kvällstid. Men det känns positivt, säger hon.

Första publika evenemanget efter nyöppnadet blev avslutningen av det regionala projektet "Lässurr". Förskoleklasser från Vimmerby kommun har fått träffa författaren Magnus Ljunggren, Stockholm, efter att de lusläst hans bok "Den hemska draken" i hans serie om Riddarskolan och utifrån den läsningen gjort kreativa skapelser till en utställning på biblioteket.

Läsprojektet har pågått i nästan alla kommuner i Kalmar län i många år och Petronella Winbladh tycker att det ger effekt.

– Barnen stimuleras till läsning. Att sedan få komma hit till biblioteket, för många kanske för första gången och få träffa författaren som skrivit boken de jobbat med är något de minns.

Magnus Ljunggren, som uppskattar att möta sina läsare under författarbesök och få rak feedback, är imponerad över "Lässurr".

– Det pratas mycket om att barn läser allt mindre. I Kalmar län ser man till att göra något åt det och jag tycker det är ett projekt som man borde skryta mycket mer om.

Omkring 180 förskolebarn har under veckan deltagit i bokfesterna med författarbesök på biblioteket.