Lasse Andersson är diplomerad NPF-coach och reser runt i Sverige med sin föreläsning om coaching-baserat stöd, riktat till personer med ADHD och Aspergers syndrom. Fokus ligger på metoder och förhållningssätt, och hur man stötta personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF). Nu på lördag kommer han och Marianne Lättman-Masch till Sveasalen i Vimmerby för att föreläsa om "ADHD ur tre perspektiv".

Lasse Andersson fick sin ADHD-diagnos sent i livet, när han var 48. Han och Marianne Lättman-Masch har varit gifta i mer än 30 år och har fyra barn tillsammans. Dottern Linn, snart 18, har också ADHD och var ett av fokusbarnen i SVT:s serie Gympaläraren.

– Diagnosen gör skillnad. Vi brukar säga att den är ett pedagogiskt verktyg. Inget skäl till att säga ”jag har ADHD så jag kan inte”, men diagnosen gör det lättare att förstå och förklara de problem man har.

Halvt på skämt, halvt på allvar säger Lasse Andersson att hans fru får betalt för att "prata skit om honom".

– Man får ofta höra att det är synd om mig som har ADHD. Jag tycker det är mer synd om Marianne.Jag har varit engagerad i de här frågorna i många år och har länge känt att de anhöriga är en osynlig grupp som ofta har det väldigt tufft. Många pratar om hur det är att vara vuxen och ha en diagnos och hur det är att ha barn med diagnos. Men ingen pratar om hur det är att leva med den som har en diagnos.

Målgruppen för föreläsningen är både personer med diagnos och anhöriga. Lasse Andersson och Marianne Lättman-Masch försöker leverera hopp och ge tips på hur de själva tacklar livet med ADHD.

– Vi pratar aldrig om ADHD som en superkraft, för det är det inte. Men vi tror på att bryta den negativa spiral som är så lätt att hamna i. Med hjälp av struktur, tydliga regler och social kompetens kan man hantera vardagen och även det som är skittufft kan bli roliga minnen – efteråt.