Den 25-29 juni blir det Konstkollo på Warmbadhuset för unga mellan 13-20 år. Bakom kollot står bland andra Vimmerby konstförening och Kalmar konstmuseum och Guldpaviljongen, som är ett samarbetsprojekt mellan Kalmar konstmuseum och aktörer som arbetar med unga och unga vuxna och integrering. Målet med projektet är att erbjuda en lättillgänglig mötesplats för skapande och utforskandet av existentiella berättelser, livsberättelser och framtidens kulturarv.

Warmbadhuset blir utgångspunkt för konstkollot, där ungdomarna arbetar med glaskonstnären Anna-Linda Gabriel, Emmaboda:

– Det finns tio platser och det är spännande att ha en så bred åldersgrupp. Vi utgår från ungdomarnas egna frågor, tankar och åsikter som de får gestalta i skulptural form, som en slags ”valurnor”.

Artikelbild

| Glaskonstnär Anna-Linde Gabriel leder sommarens konstkollo i Vimmerby.

Deltagarna kommer att få testa modellbygge och att bygga stort i oväntade material.

– Vi ska testa glastekniken fusing på Folkhögskolan. Vi tar även reda på mera om Warmbadhuset, platsens ursprungliga fuktion i samhället och vad det står för idag. Så besöker vi olika platser i Vimmerby för att få material och inspiration till våra skulpturbyggen.

Beathe Skaate, ordförande i Vimmerby konstförening, tror det blir fem spännande dagar:

– Det här är ett led i vår satsning på unga. Vi har bland annat haft utställningen ”Ungiform” och vår tanke är att kulturkollots skulpturer ska visas under årets kulturkvällar vid Warmbadhuset, då vi har mycket folk på plats, inte minst unga.