Michael Björklund är något av stjärnstammis på restaurangprogrammet på Vimmerby gymnasium. Nu var det sjätte gången han lagade mat tillsammans med skolans elever, just den här kvällen stod laxtartar med sikrom, pankofriterad abborre med musselsås och pepparrostade morötter, lyxiga grisrullader med tillbehör och lättfrusen chokladmousse på menyn. Allt efter hans egna recept, förstås.

– Det är inspirerande att jobba med unga människor som ska ut i branschen. Jag vill visa att man ska ha respekt för råvarorna och olika sätt laga olika saker på, hur man får ut mesta smaken och hur man arbetar med en buljong, exempelvis.

Michael Björklund har blivit Årets kock i både Sverige och Finland, knep en femteplats i kocktävlingen Bocuse d’Or och är finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat.

Artikelbild

| Michael Björklund visar ett rödlökstrix för Josefine Eklund och Bea Månsson.

Men fine dining behöver inte vara det som sätter kockarna på prov.

– Det är att laga mat som alla gillar. Det absolut svåraste är att laga köttbullar eller raggmunk, som precis alla har en egen uppfattning om hur det ska smaka. Egentligen är det mindre utmaning att servera ostron med rödbetssorbet.

Eleverna på restaurangprogrammet var nöjda med gästspelet.

– Jättebra, det är roligt att få lite tips av någon som vet så mycket, säger Linn Karlsson.