Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna satt på söndagskvällen i krismöte, där C lade fram förslag på vad man vill förändra i ledarskapet och hur man vill lösa de brister i arbetsmiljön som bland annat ligger till grund för att kommundirektören Carolinas Leijonram är sjukskriven. Efter mötet sa Marie Nicholson (M) att man ännu inte var helt nöjd med de åtgärder som lagts fram. De tre partierna ska träffas igen på tisdag. Tisdagens planerade föreläsning och workshop om gränssnitt mellan personal och politiker har skjutits på framtiden

– Carolina är en nyckelperson och vi väntar med workshopen tills hon är frisk. Mötet är för att jobba fram en ännu mer konkret handlingsplan. Vi måste vara överens, säger kommunstyrelsens hårt kritiserade ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C).

­ – Jag tar kritiken på fullt allvar, vill ta till mig och förändra så att det blir bra för Vimmerby. Situationen är allvarlig och nu lägger vi allt fokus på att lösa det här.  Att vår kommundirektör blir frisk igen är prioriterat och jag kommer omgående att göra en rehabplan, eftersom jag är hennes chef. 

Hur mår du nu?

– Jag är ledsen och det är självklart jobbigt.

Vad händer efter mötet på tisdag?

– Jag kommer med mitt parti jobba med mitt ledarskap och de förändringar som behöver göras. Det är viktigt att ha en tydlig dialog, för att identifiera problemet så att jag verkligen kan ändra det.

Tycker du inte att du fått problemet identifierat?

– Inte till hundra procent, och det beror på vem man pratar med. Men jag har fått en hel del till mig.

Vad behöver du konkret ändra på i ditt ledarskap?

– På mötet frågade jag mina alliansvänner om jag uttrycker mig på ett sätt som kan upplevas som obehagligt. De svarade nej och att det fungerat bra, men det är uppenbart att tjänstemannasidan inte delar den bilden. Jag kan nog uppfattas som väldigt krävande om man inte känner mig. 

HR-chef och t f kommundirektör Marie Halldén bekräftar att Carolina Leijonram är fortsatt sjukskriven:

– Hur länge är i dagsläget oklart.

Gudrun Brunegård (KD), vice ordförande i kommunfullmäktige, tycker att det är ”en ytterst allvarlig situation när kommundirektören är sjukskriven av arbetsmiljöskäl”.

– Uppenbart finns det behov av förändring, men min uppfattning är att fel och brister kan alla ha. Ibland behöver man få hjälp att se dem och då måste man få en andra chans och tid att göra något åt det.