Internationellt fokus på orten

En precis genomförd förstudie landar nu i att Djursdala-bygden blir en del i ett stort projekt som drivs gemensamt av Jönköpings Universitet och King’s College i London.

Jacob Käll, Djursdala samhällsförening, gläds över samarbetet med Jönköpings Universitet och King’s College i London.

Jacob Käll, Djursdala samhällsförening, gläds över samarbetet med Jönköpings Universitet och King’s College i London.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-05-19 11:00

Djursdala samhällsförening och Högskolan i Jönköping har tillsammans genomfört en förstudie kring digital utveckling för ökad hälsa, välfärd och attraktivitet i Djursdala-bygden. Nyligen träffades man i Vimmerby för att sammanfatta den och nu står man inför nästa steg.

– Det handlar om hur vi ska förverkliga resultaten så att det blir konkret utveckling. Resultatet från förstudien kommer att tas vidare inom ramen för projektet ”Samskapa” som finansieras av forskningsrådet FORTE, berättar Jacob Käll i Djursdala samhällsförening.

Det nya projektet är ett samarbete mellan forskare vid Jönköping Universitet och King’s College i London, där arbetet med Djursdala är ett av nio delprojekt.

Idén till förstudien föddes sedan man fixat fiberdragningen i bygden. Man hade då teknik i toppnivå, men samhällsföreningen ville gå vidare och också använda den på bästa sätt.

– Vi kom i kontakt med universitetet i Jönköping. De bromsade oss faktiskt lite och tyckte att vi skulle se bredare än bara till rent tekniska lösningar, mer hur man utvecklar bygden – gemensamt lösa större frågor och skapa kommunikationsverktyg, säger Jacob Käll.

Genom forskare i bygden, möten och workshops har man utrett vilket behov de boende i Djursdala anser finns. Det stora forskningsprojektet är sexårigt och redan i höst hoppas Jacob Käll att man kommer kunna se de första konkreta exemplen från arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!