Hundkojor samlades vid badet

Tyckte du att du såg ovanligt många hundkojor i Vimmerby i helgen? Då har du helt rätt. Och det var en riktig raritet som tilldrog sig störst intresse när Mini Club Sweden firade jubileum på sin sommarträff.

Mini Club Sweden firade 100-årsjubileum i Vimmerby i helgen. Bilen fyller 60 år i år och klubben 40.

Mini Club Sweden firade 100-årsjubileum i Vimmerby i helgen. Bilen fyller 60 år i år och klubben 40.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-08-19 16:00

Mini Cooper, eller hundkoja som vi till vardags kallar den i Sverige, började byggas 1959. 20 år senare bildades intresseföreningen Mini Club Sweden. Därför var årets sommarträff för klubben, som var förlagd till Vimmerby i helgen, speciell.

– Det är ju inte ofta man är med och firar ett hundraårsjubileum en hel helg, säger Vimmerbybon Krister Arvidsson, en av arrangörerna.

Under fredagen anlände medlemmar till Vimmerby Camping, och det var sedan mycket som skulle hinnas med under helgen innan de cirka 35 ekipagen och drygt 70 deltagarna kunde rulla hemåt.

– Under lördagsförmiddagen var vi på campingen och umgicks. Då var det också en hel del Vimmerbybor som kom och kikade på bilarna. Hundkojor tilldrar sig ofta stort intresse och det är många som gillar dem, säger Krister.

Efter ett par timmar på motormuseet MX World, där man även hade en del aktiviteter och utsåg vinnaren av årets vandringspris, väntade en mäktig kortege genom staden.

Under sommarträffen utsågs också bland annat den finaste bilen, framröstad av medlemmar själva, som förärades med priset glaskojan.

Men frågan är om det inte var en riktigt raritet som tilldrog sig störst uppmärksamhet?

– En av våra medlemmar har ett exemplar av den allra första hundkojan som byggdes 1959, berättar Krister Arvidsson.

Efter grillning på lördagskvällen var det sedan dags för hemfärd på söndagen.

– För många blev det en lång hemresa. Deltagarna kom från hela landet, berättar Krister Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!