Här finns flest pizzerior per capita

Det finns de som påstår att Vimmerby är en stad med pizzerior i varje hörn. Det kanske är en överdrift, men Vimmerby Tidning har undersökt vilken grad av sanning som faktiskt ligger bakom påståendet.

Undersökningen gjordes med utgångspunkt i tesen att Vimmerby är en ovanligt pizzeriatät stad.

Undersökningen gjordes med utgångspunkt i tesen att Vimmerby är en ovanligt pizzeriatät stad.

Foto: Vilda Engström

Vimmerby/Hultsfred/Västervik2023-03-19 18:00

Vesuvio, kebabpizza eller kanske Hawaii? När pizzasuget slår till har Vimmerbyborna många restauranger att välja mellan. Enligt snacket på stan verkar staden till och med vara ovanligt pizzeriatät trots sin storlek. Vimmerby Tidning har gått till botten med om det verkligen stämmer.

I en högst ovetenskaplig undersökning samlade vi redaktionen för att lista alla pizzarestauranger som finns i stan. Genom att slå våra kloka huvuden ihop och även konsultera Google kunde vi sammanställa en lista över de restauranger i tätorten Vimmerby som har flera olika pizzor på menyn, och dessutom erbjuder take away. De kriterierna blev grunden i urvalet, och de går väl i linje med Svenska Akademiens ordlistas definition av begreppet pizzeria: "restaurang där pizza serveras". Detta innebär att vissa restauranger som räknats med även serverar annan mat.

Vår sammanställning visar att det finns tolv pizzaställen i Vimmerby som lever upp till dessa kriterier, om man även räknar med de som hittills bara haft öppet under sommaren. Pizzeriorna i de mindre tätorterna i kommunen har i det här fallet inte räknats med.

I slutet av 2020 hade tätorten Vimmerby 8 231 invånare, enligt statistik från SCB. Följande beräkningar utgår från den siffran, även om antalet invånare kan ha ändrats något under åren som gått sedan statistiken presenterades.

Om vi dividerar antalet pizzerior med antalet invånare borde vi få fram hur många pizzerior per capita, alltså per invånare, som Vimmerby faktiskt har. Avrundat ger det ett resultat på 0,0015 pizzerior per capita. För att göra de här siffrorna lite mer greppbara kan vi säga såhär: På varje pizzaställe i Vimmerby går det cirka 686 personer.

För att få perspektiv har vi gjort samma beräkningar för centralorterna Hultsfred och Västervik.

I slutet av 2020 hade tätorten Hultsfred 5 675 invånare, och enligt redaktionens beräkningar finns det idag fem pizzaställen där. Avrundat ger det 0,0009 pizzerior per capita, vilket betyder att det på varje pizzeria går 1135 personer. Alltså är det betydligt glesare med pizzerior i Hultsfred än i Vimmerby.

Enligt en koll på internet och en avstämning med redaktionen på Västerviks-Tidningen finns det 14 pizzasställen i Västervik som lever upp till kriterierna, och under slutet av 2020 hade tätorten Västervik 21 472 invånare. Det ger ett resultat på 0,0007 pizzerior per capita. På varje pizzeria går det alltså cirka 1 534 invånare, vilket är fler än dubbelt så många som i Vimmerby.

Med facit i hand kan vi alltså konstatera att tesen stämmer – Vimmerby är en ordentligt pizzatät småstad. Åtminstone i jämförelse med Hultsfred och Västervik.

En jämförelse mellan centralorterna Vimmerby, Västervik och Hultsfred visar att Vimmerby har flest pizzerior i relation till antal invånare.
En jämförelse mellan centralorterna Vimmerby, Västervik och Hultsfred visar att Vimmerby har flest pizzerior i relation till antal invånare.
Alla pizzaställen

Vimmerby: Vimmerbys Pizzeria & Grill, Pizzeria Piri Piri, Pizzeria Palma, Mammas Pizzeria, Restaurang Monte Carlo, Lovisas Pizzeria (sommarsäsongen), Shalom Pizzeria, Canadian Pizza (premiär 1 april), Kharma, Nossens camping (under sommarsäsongen 2022), Guldkant, Mr Burger

Hultsfred: Kungen, Tre kronor, Venezia, Milano, Palace Hotell

Västervik: Rubinen, Alléns pizzeria, Adriatik, Acapulco, Victoria, Viking, Torino, Campino, Topolino (sommaren), Smak, Mocca Deli, Brödernas, Guldkant, Lilla krogen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!