De satsar på nytt bolag trots tuff marknadssituation

I början av året gick Constructio Huskomponenter AB i konkurs. Nu står det klart att Linda Carlsson från Materialmännen, och Jens Carlsson från JMC Affärsutveckling, tar över lokalen för en ny satsning.

Jens Carlsson, JMC Affärsutveckling, och Linda Carlsson, Materialmännen, är tillsammans igång med en ny satsing inom husbyggarbranschen.

Jens Carlsson, JMC Affärsutveckling, och Linda Carlsson, Materialmännen, är tillsammans igång med en ny satsing inom husbyggarbranschen.

Foto: Jenn Hultberg/Johanna Rotebäck

Vimmerby/Hultsfred2023-03-13 18:00

I slutet av januari kunde Vimmerby Tidning avslöja att Constructio Huskomponenter AB i Hultsfred begärt sig själva i konkurs, på grund av ett tufft läge i husbyggarbranschen. Deras lokal tas nu över av Materialmännens vd Linda Carlsson och Jens Carlsson från JMC Affärsutveckling, som tillsammans ska satsa på ny verksamhet inom samma bransch. Det var Dagens Vimmerby först med att rapportera om.

När Vimmerby Tidning når de båda parterna har de precis avslutat ett möte om den nya satsningen.

Vad är det egentligen ni ska göra och vad är kärnan i verksamheten?

– Kärnan kommer att vara att vi fabricerar produkter till professionella byggare. Istället för att spika ute på byggplatsen kör man det i fabrik, och så kan byggaren köpa till exempel väggblock, takstolar och takkassetter av oss, säger Jens Carlsson.

Är det bara lokala byggare ni ska stötta upp med sådana produkter eller kommer ni även leverera ut i resten av landet?

– Förhoppningen är givetvis att vi ska vara rikstäckande. Vi båda har kontaktytor som rör sig över stora delar av Sverige som man kan leverera till, säger Jens Carlsson.

– En effektiv logistik har vi väl från Stockholm i norr och sen över hela södra Sverige, fyller Linda Carlsson i.

Tanken är alltså att det nya bolaget de startar ska ägas av JMC och Materialmännen ihop. Tillsammans har de köpt upp inventarierna från Constructios konkursbo, men de kommer inte att ta över deras verksamhet rakt av. Dock rör sig Carlsson och Carlssons satsning i lite samma vatten.

Vad ska göra att det går bättre för er?

– Det är de gemensamma kontaktytorna försäljningskanalerna som vi har, säger Jens Carlsson.

– Materialmännen är ju bygghandlare också, så vi sitter både på leverantörsled, tillverkningsled och säljled. På så sätt äger vi hela affären i det här bolaget, säger Linda Carlsson.

Hon fortsätter med att förtydliga att de vet om att det just nu är en jättetuff marknadssituation för den här typen av bolag, och att det därför inte är konstigt att det kommer in mycket konkurser och varsel i branschen.

– Det är vi fullt medvetna om, men vi väljer att göra en satsning i lågkonjuktur så att vi är redo och uppe på benen när marknaden vänder igen. Det får man tycka vad man vill om, men vi ser det som att det är bra att satsa nu när det finns möjlighet och vi har muskler till det.

Kan det framöver bli aktuellt att rekrytera personal som förlorade jobbet när Constructio gick i konkurs?

– Det finns givetvis alla möjligheter för alla att söka, och de har ju erfarenhet och kunskap. Det är en av fördelarna när vi väl rekryterar sen, att vi har en region med mycket kompetens i stugorna runtom både Vimmerby och Hultsfred. Det finns en lång historik av trähusbygge som är fördelaktig.

Båda ni har ju andra verksamheter igång samtidigt med både JMC, Materialmännen och Prime. Hur ska ni hinna med ett projekt till?

– Det finns många timmar på dygnet. För min del går det i varandra en hel del eftersom jag är verksam som konsult, så för mig blir det att flytta över fokus framöver när möjlighet ges, säger Jens.

– Vi går på lite sparlåga under året när vi bygger upp, och sen ska det här bli Jens lilla baby. Det är han som ska drifta det här, så han får lägga något annat roligt åt sidan. Mitt största fokus kommer fortsatt vara Materialmännen, även om jag är med i bolaget, svarar Linda.

Constructio Huskomponenter AB gick i konkurs i januari.
Constructio Huskomponenter AB gick i konkurs i januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!