Ostadigt väder i Vimmerby och Hultsfred på nyår

2024 kommer allt närmare, men den som önskat en stjärnklar nyårsnatt kommer att bli besviken. "Det kommer vara en hel del nederbörd på söndag", berättar Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Ostadigt väder och nederbörd väntas på söndag.

Ostadigt väder och nederbörd väntas på söndag.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby/Hultsfred2023-12-27 21:00

Den senaste tidens snö och kyla kommer redan att under torsdagens bytas ut mot plusgrader och regn. 

– Det kommer de närmsta dygnen regna, vara plusgrader och blåsigt. Så det blir tufft för snötäcket att ligga kvar. Det kan till och med vara så att det blir barmark fram till nyårsafton, säger Emma Härenstam.

Exakt hur det sedan blir på nyår är osäkert. Emma Härenstam jämför två olika vädermodeller inför söndag. 

– Det är en osäker prognos på nyårsafton. Men man kan allmänt säga att det blir ostadigt väder med en hel del moln.Vi har ett omfattande nederbördsområde som rör sig in väster ifrån. Sedan ligger Vimmerby och Hultsfred precis i kanten där temperaturen ligger kring nollan. 

undefined
Vid 12-slaget är det osäkert om det är regnjacka som gäller. "För er del kan det röra sig om snö eller regn, eftersom ni ligger där i gränsen", säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Om nederbörden kommer att falla som regn eller snö är ännu oklart. 

– Det är väldigt svårt att säga eftersom ni ligger precis i gränsen. I den ena vädermodellen ser det ut som att det kommer det vara uteslutande regn och i den andra ser det ut att bli snö som övergår i regn framåt natten. Det kan bli en blandad kompott nederbörd. 

Lågtrycket, berättar Emma Härenstam, ser ut att stanna kvar även efter 12-slaget. 

– Det här lågtrycket ser ut att hänga kvar och det är högst troligt att det kommer vara ostadigt väder även nyårsnatten. Eftersom lågtrycket för med sig mildare luft kan det vara inslag av regn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!