Lokala aprilskÀmten genom tiderna

April, april! Idag Àr det den stora lurardagen. Vi har tagit en titt i arkivet och minns tillbaka till nÄgra av aprilskÀmten som publicerats i Vimmerby Tidning.

Det var först 2001 som Systembolaget började med lördagsöppet i alla butiker. För den som kanske gick pÄ Är 2000 aprilskÀmt i Vimmerby Tidning sÄ möttes de av en lÄst dörr.

Det var först 2001 som Systembolaget började med lördagsöppet i alla butiker. För den som kanske gick pÄ Är 2000 aprilskÀmt i Vimmerby Tidning sÄ möttes de av en lÄst dörr.

Foto: Vimmerby Tidnings arkiv

Vimmerby/Hultsfred2023-04-01 06:00

Den 1 april Ă„r 2000 toppas sida 12 i Vimmerby Tidning med rubriken: "Unikt försök med lördagsöppet – Rökskadad whisky sĂ€ljs ut till vrakpriser efter branden i centrumhuset". 

I artikeln kommer framkommer att Systembolaget i Hultsfred fÄtt tillstÄnd frÄn myndigheter att hÄlla lördagsöppet. Anledningen Àr att man behöver sÀlja ut ett parti whisky som blivit rökskadat i en brand som skett i centrumhuset tidigare i mars. Minns du det hÀr aprilskÀmtet och var du kanske en av dem som rusade till Systembolaget för att fynda whisky?

Vi pratar med Vimmerby Tidnings reporter Olof Carlson, som Ă€r den som stĂ„r bakom aprilskĂ€mtet. 

– Det var i samband med att det hade brunnit pĂ„ Kinakrogen. Jag hade kommit över en flaska av whiskyn Laphroaig som Ă€r rökig som bara den och dĂ€rifrĂ„n föddes idĂ©n, berĂ€ttar han. 

I aprilskÀmtsartikeln sÄ intervjuas Barbro Ekström, dÄ förestÄndare pÄ Systembolaget.

– Hon var med pĂ„ skĂ€mtet och tyckte det var jĂ€tteroligt, sĂ€ger Carlson. 

Vet du om det var nÄgon som gick pÄ aprilskÀmtet?

– Jag vet inte sĂ€kert, men jag har en kĂ€nsla av att det var en och annan som stod och ryckte i dörren pĂ„ lördagsmorgonen. 

I Vimmerby Tidnings lĂ„nga historia har det publicerats mĂ€ngder med aprilskĂ€mt pĂ„ lokalsidorna och sportsidorna. HĂ€r kommer nĂ„gra som minns av redaktionen: Planer pĂ„ skybar och pool pĂ„ kraftvĂ€rmeverkets vattentorn i Vimmerby. Kvilleken ska flyttas till Astrid Lindgrens VĂ€rld – med helikopter. Öppning av grĂ€nshandel ned tysk personal i Vimmerby. BrĂ„k om VIP-platser i Tullportsteatern. Nils Dackes krigskassa i fel sjö (Hammarsjön istĂ€llet för Hjortesjön). 

I SVT:s program AprilskĂ€mt 1964-1981 finns Vimmerby Tidning med i ett klipp. DĂ€r konstaterar SVT:s reporter att Vimmerby Tidning inte har mindre Ă€n fyra aprilskĂ€mt i tidningen. Ett av dem har rubriken: "MarsmĂ€nniskor landade utanför Storebro i natt". Den dĂ„varande chefredaktören Ingmar Karlsson fĂ„r svara pĂ„ om det Ă€r roligt. IK svarar med ett leende: "Ja, det fĂ„r vĂ€l lĂ€sekretsen avgöra.". 

För den som ihĂ€rdigt letar efter ett aprilskĂ€mt i dagens tidning sĂ„ kan sökandet sluta hĂ€r. Vimmerby Tidning publicerar sedan ett antal Ă„r tillbaka inte nĂ„gra aprilskĂ€mt. 

– Idag gĂ„r allt mycket fortare med nyheter pĂ„ webben. AprilskĂ€mt Ă€r starkt förknippad med papperstidningens lĂ„ngsammare gĂ„ng, sĂ€ger chefredaktör Daniel Söderqvist och fortsĂ€tter:

– Jag tycker det Ă€r lite trĂ„kigt att det Ă€r sĂ„, för jag tyckte det var roligt att sitta och leta efter skĂ€mten i tidningen. Men nu Ă€r det som det Ă€r.

1995 aprilskÀmtades det om brÄk om VIP-platser i teatern.
1995 aprilskÀmtades det om brÄk om VIP-platser i teatern.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!