Kommunal varslar om strejk: "Det är sista steget"

Kommunal har nått framgångar i förhandlingar med privata arbetsgivare men hos kommunerna och regionerna tog det stopp. Efter att förhandlingarna strandade i fredags lade därför Kommunal ett varsel på måndagen.

"Målet är aldrig att gå ut i konflikt, det är sista steget", säger Mahlin Bergman, avdelningsordförande för Kommunal Sydost.

"Målet är aldrig att gå ut i konflikt, det är sista steget", säger Mahlin Bergman, avdelningsordförande för Kommunal Sydost.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby/Hultsfred2024-04-09 07:00

Nyheten i korthet

  • Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk i 130 kommuner och regioner i Sverige, efter att förhandlingar med kommunerna och regionerna strandat.
  • Kommunals krav inkluderar snabbare utbetalning av retroaktivt avtalad lön, mer tydliga och dokumenterade lönesamtal och lokal förhandling om arbetstidsdispenser.
  • Om ingen överenskommelse nås kommer varslet att träda i kraft den 18 april kl. 07:00.

Fackförbundet Kommunals varsel omfattar 130 kommuner och regioner i landet.

Hur väljer ni ut vilka arbetsplatser som omfattas av varslet?

– Det avgörs av vår interna konfliktstrategi men varslet omfattar arbetsplatser i hela landet, berättar Mahlin Bergman, avdelningsordförande för Kommunal Sydost.

I detta skede omfattas inga verksamheter i kommunerna Vimmerby och Hultsfred. Däremot andra platser i region Kalmar som caféterian och restaurang Sjöjungfrun på Oskarshamns sjukhus och dess köksbiträden, kock/kokerska och 1:e kocken.

Kan Vimmerby och Hultsfred komma att omfattas i ett senare skede?

– Det kan jag inte alls svara på, det är kopplat till vår interna strategi framåt vilka arbetsplatser som ska omfattas.

Nu tillsätts en medlare av Medlingsinstitutet. Har parterna, Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samt arbetsgivarorganisationen för kommunala företag, Sobona, inte kommit överens så träder varslet i kraft den 18 april klockan sju på morgonen.

– Målet är aldrig att gå ut i konflikt, det är sista steget, säger Mahlin Bergman.

De frågor som Kommunal nu vill ha igenom har de privata arbetsgivarna tidigare gått med på enligt Mahlin Bergman.

– Det handlar om ett antal villkorsfrågor, berättar hon.

Den ena är att en del medlemmar i dag kan få vänta till oktober-november innan en lön som slutförhandlades i april betalas ut retroaktivt.

– Många får vänta alldeles för länge.

Den andra frågan gäller tydligare lönesamtal som enligt kollektivavtalet ska ske på individnivå med lönesättande chef. Kommunal vill att lönesamtalen dokumenteras skriftligt så att medarbetarna kan se vad som de kan göra för att få en starkare löneutveckling.

– Lönesamtalen i dag är inte så tydliga. Hela 27 procent av alla medlemmar har inte haft något lönesamtal och 35 procent förstår inte lönesättande chefs bedömningsgrund.

Kommunals tredje krav är att arbetstidsdispenser för räddningstjänst och jourpersonal ska fattas lokalt. I dag går gränsen vid 20 timmar och sedan tas beslutet av en central arbetstidsnämnd med representanter från arbetsgivare och fackföreningar.

– Vi vill att upp till 24 timmar ska förhandlas lokalt. Vi vill lösa dispenser lokalt i en överläggning, medlemmarna och arbetsgivarna vet lokalt vad som funkar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!