Kalldusch för Vimmerby i rankning av företagsklimatet

Årets rankning av företagsklimatet blev en kalldusch för Vimmerby, som backar 36 placeringar till plats 236 i landet. Hultsfred tappar tre placeringar och får kritik för att konkurrera med privat näringsverksamhet.

97 företag i Vimmerby kommun har svarat på Svenskt Näringslivs enkät, som ligger till grund för rankinglistan.

97 företag i Vimmerby kommun har svarat på Svenskt Näringslivs enkät, som ligger till grund för rankinglistan.

Foto: Arkiv Jimmy Karlsson

Vimmerby/Hultsfred2023-09-20 17:00

Svenskt Näringsliv gör en årlig rankning av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Syftet är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

Enligt årets rankinglista ligger Vimmerby och Hultsfred i bottenskiktet i Kalmar län. Båda kommunerna backar jämfört med förra året – Vimmerby rasar 36 placeringar till plats 236 i Sverige, medan Hultsfred tappar 3 placeringar till plats 213.

Vimmerby får framför allt sämre betyg när det gäller dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare. Information, service och bemötande är några andra områden där betygen försämrats. Samtidigt får kommunala tjänstemäns och politikers attityder till företagande bättre omdöme än förra året.

undefined
"Vi tycker att det blir bättre att ta det på en pressträff som preliminärt är på måndag", säger utvecklingschef Egon Karlsson när Vimmerby Tidning ber om en kommentar.

Vimmerby Tidning har sökt Vimmerbys kommunalråd Helen Nilsson (S), kommundirektör Carolina Leijonram och utvecklingschef Egon Karlsson för en kommentar. Men kommunledningen vill vänta med att uttala sig om Vimmerbys ras i rankinglistan.

– Vi tycker att det blir bättre att ta det på en pressträff som preliminärt är på måndag, säger Egon Karlsson som menar att de måste analysera frågan i detalj innan de kan kommentera.

Jämfört med förra året får Hultsfreds kommun bättre omdömen på flera områden, bland annat information, service och attityder till företagande.

– Vi har utökat företagsbesöken, förbättrat informationen rent generellt och är mer aktiva. Det tycker jag återspeglar sig i omdömena, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

undefined
"Det måste vi undersöka lite närmre", säger Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C) om kritiken i konkurrensfrågan.

Däremot har betyget från företagarna försämrats rejält när det gäller konkurrens från kommunen. Fler anser att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet.

– Det måste vi undersöka lite närmre. Vi har inte gjort någon förändring vad jag kan påminna mig, säger Rosander.

Försämringen på den punkten överraskar även Företagarnas lokala ordförande Robin Körner.

– Jag har svårt att sätta fingret på vad det beror på. Om kommunen har utvecklat sina verksamheter och anställt eget folk kan jag tänka mig att andra aktörer känner att de blir undanträngda. Men jag har inte fått till mig att någon haft den känslan, säger han.

Robin Körner gläds åt att kommunens information till företagen får bättre betyg än tidigare.

– Många har känt att det har varit för lite information. Det känns kul att många har snappat upp att det har blivit bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!