HÀr jobbar vÄrden med halv styrka

Under semestertider gÄr mÄnga verksamheter ner pÄ sparlÄga. MödrahÀlsovÄrden och ungdomsmottagningarna i Vimmerby och Hultsfred Àr inget undantag.

MödrahÀlsovÄrden och ungdomsmottagningen i Vimmerby har mindre bemanning under sommaren.

MödrahÀlsovÄrden och ungdomsmottagningen i Vimmerby har mindre bemanning under sommaren.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby/Hultsfred2019-07-01 06:00

Enligt Eva Wester, avdelningschef för mödrahÀlsovÄrden i norra Kalmar lÀn sÄ jobbar mödrahÀlsovÄrden och ungdomsmottagningarna i Vimmerby och Hultsfred med halv styrka under sommartid. För att lösa bemanningen har man slagit ihop personalen frÄn bÄda orterna och arbetstiden fördelas med tvÄ till tre dagar i veckan pÄ varje plats. Resurserna koncentreras pÄ arbetet med gravida och ungdomar medans cellprovtagning och förÀldragrupper följer terminer och dÀrför stÀngs ner under sommaren. Man ser till att förbereda sÄ mycket som möjligt innan semestertider för att minska trycket nÀr personalstyrkan gÄr ner genom att se till att patienter har förnyade recept som ofta rÀcker över hela sommaren. Som sÄ mycket annat under sommaren sÄ styrs besökarantalet Àven hÀr av vÀder;

– Är det fint vĂ€der sĂ„ Ă€r folk ute och badar och solar men Ă€r det en dag med mer molnigt vĂ€der sĂ„ mĂ€rker vi att vi har fler patienter, sĂ€ger Eva Wester.

NÀr skolor och jobb drar igÄng igen efter sommaren sÄ mÀrks ocksÄ ett högre tryck av pÄ mottagningarna.

Den brist pÄ barnmorskor som finns i hela landet mÀrks ocksÄ av i Vimmerby och Hultsfred menar Eva;

– Det Ă€r svĂ„rt att bemanna pĂ„ mindre orter.

I dagslÀget sÄ ligger en ledig barnmorsketjÀnst ute för Vimmerby. NÀr det saknas barnmorskor hÀr sÄ fÄr barnmorskor frÄn VÀstervik och Oskarshamn tÀcka upp och en hyrbarnmorska anvÀnds i dagslÀget, förklarar Eva.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om