Vimmerbysystrarna ställer ut tillsammans – i Hultsfred

Vimmerbysystrarna Ewa och Mari-Anne Granath, som de hette på den tiden det begav sig, ställer ut tillsammans. I Hultsfred. Och med den utställningen hoppas de återknyta bekantskapen med gamla skolkamrater.

Mari-Anne Granath och Ewa Rönnberg, två systrar från Vimmerby, ställer ut tillsammans.

Mari-Anne Granath och Ewa Rönnberg, två systrar från Vimmerby, ställer ut tillsammans.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby/Hultsfred2022-09-02 18:00

Då under det tidiga 1960-talet fanns inget gymnasium i Vimmerby, utan de fick åka buss till Hultsfred för att plugga.

Efter skolan har de flyttat vidare. Ewa, som numera heter Rönnberg, bor och har sin atelje i Hässelby utanför Stockholm, medan Mari-Anne, som behållit efternamnet Granath, bor och verkar i Västervik.

Trots att de målat så länge de kan minnas är det bara ett fåtal gånger de ställt ut tillsammans. Var för sig har de ett antal utställningar på olika håll i landet.

Första gången de ställde ut tillsammans var i Västervik för ett tag sedan och det ledde sedan fram till utställningen i Hultsfred.

– Det ska bli roligt att ställa ut här, tycker Ewa som ser fram mot öppningen på lördag.

De båda systrarna ställer ut i var sin halva av utställningslokalerna på Kopparslagaren. Det blev så, eftersom deras målningar är av de mest skilda slag.

Mari-Anne jobbar mycket abstrakt, med färg och form, medan Ewa ligger mer åt det naturnära, figurativa hållet.

– Jag målar mycket blommor, säger hon. Det är ett sätt att hitta inspiration och komma igång.

Men emellanåt kommer hon på sig själv med att det blivit väl många blommor. Så på utställningen finns en målning kallad "Den sista Vallmon", som sannolikt inte alls blir den sista.

– Det är färgen som triggar mig, säger Mari-Anne. Jag börjar med att ta fram färger jag gillar och sedan får det bli som det vill.

Den sista Vallmon heter tavlan. Men det lär inte bli den sista, för Ewa Rönnberg är det inspirationsskapande att måla blommor.
Den sista Vallmon heter tavlan. Men det lär inte bli den sista, för Ewa Rönnberg är det inspirationsskapande att måla blommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!