Årets lärare anade absolut ingenting

Emmelie Nord och Ewa Will är Årets lärare i Hultsfred respektive Vimmerby kommun. Det anser Stiftelsen Lärargalan som även har bjudit in de båda till höstens stora galafinal i Stockholm.

Årets lärare i Hultsfred och Vimmerby

Årets lärare i Hultsfred och Vimmerby

Foto: Privat

Vimmerby/Hultsfred2023-07-27 13:24

Sveriges elever får varje år chansen att utse den allra bästa läraren i sin kommun. När arrangören, Stiftelsen Lärargalan, nyligen meddelade årets olika lokala vinnare stod det klart att Hultsfreds kommuns bästa lärare heter Emmelie Nord. Hon tilldelas utmärkelsen för sina insatser i klass 4-5 på Silverdalens skola.

– Jag blev ju lite smått chockad när jag fick veta det här. Det kom som en väldigt glad överraskning på semestern. Detta är ju det allra finaste betyget man kan få, säger Emmelie Nord när Vimmerby Tidning ringer upp för att gratulera.

Motiveringen som gör Emmelie Nord till en vinnare i klassrummet lyder: "Det märks skillnad när du är i vårt klassrum och inte. Du sprider glädje och energi och får oss att jobba på roliga sätt".

Den nykorade vinnaren har dock fått en ny tjänst inom Hultsfreds skolor när hösten så småningom kommer.

– Jag ska börja jobba på anpassat gymnasium här i Hultsfred men jag kommer givetvis att åka ut till Silverdalen och tacka eleverna för det här fina priset när de kommer tillbaka efter sommarlovet.

Emmelie Nord säger vidare att hon ännu inte har hunnit bestämma sig för hur priset ska firas.

– Det enda jag vet just nu är att jag ska gå på den stora Lärargalan i Stockholm den 16 oktober, säger hon apropå den riksomfattande tillställning där den bästa läraren i samtliga landets kommuner ska utses under högtidliga former.

undefined
Emmelie Nord har utsetts till Årets lärare i Hultsfreds kommun.

På andra sidan kommungränsen mot Vimmerby, har Stiftelsen Lärargalan utsett Ewa Will till samma sorts vinnare som Emmelie Nord. Ewa Will arbetar som vårdlärare på Vimmerby Gymnasium och visste om på förhand att hon var nominerad till den aktuella utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt att eleverna tar sig tiden att nominera på det här sättet. Det gör mig verkligen rörd i hjärtat. Det här är det finaste jobbet man kan ha, säger Ewa Will i en första kommentar till Vimmerby Tidning.

Hon säger vidare att hon inte riktigt vet hur högt hon ska värdera utmärkelsen att vara den bästa läraren i Vimmerby kommun.

– Man vet ju inte hur många som var nominerade totalt sett från Vimmerby.

Motiveringen till att ge Ewa Will priset lyder:

"Hon lär ut på ett så bra sätt och bevisar för hela klassen att vi kan om vi vill. Hennes motto är att alla ska gå ut med godkända betyg hur hårt hon än måste jobba."

undefined
Ewa Will som arbetar på Vimmerby Gymnasium är Årets lärare i Vimmerby.
Årets lärare har utsetts i kommunerna.
Årets lärare har utsetts i kommunerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!