Hoppet ute för tusenåriga Kvilleken

Hoppet är nu definitivt ute för den tusenåriga Kvilleken, enligt länsstyrelsen. ”Visst känns det lite sorgligt, men vi har inga fler ess i rockärmen. Nu får eken leva resten av sitt liv i stilla ro så länge den själv orkar”, säger länsstyrelsens reservatsförvaltare Jerry Svensson.

Ännu i augusti förra året fanns det en levande gren kvar på trädet som levererade gröna blad.

Ännu i augusti förra året fanns det en levande gren kvar på trädet som levererade gröna blad.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-05-02 20:00

Kvilleken är, enligt Vimmerby turistbyrå, Sveriges äldsta och största träd, och med sina mäktiga 13 meter i omkrets i brösthöjd också en av de grövsta ekarna i Europa.

I över 1 000 år har jätten vakat över sin äng några kilometer söder om Norra Kvills nationalpark, en dryg mil nordväst om Vimmerby, men nu är det definitiva slutet nära.

– Vi har gjort vad vi har kunnat under de senaste åren, men det är bara att konstatera att vi inte kommer klara den. Exakt när trädet kommer dö är svårt att uttala sig om – det kan gå väldigt snabbt men det kan också ta något år, säger Jerry Svensson på länsstyrelsen.

Om fjolårets enda gröna kvist var det sista vi såg av liv i eken får vi veta om några veckor.

– Om den slår ut ännu en gång kommer det sannolikt ske under andra halvan av maj, säger Jerry Svensson.

De sista 15 åren har varit tuffa för Kvilleken.

– Det hela började med ett sabotage 2005. Då kapades ett av trädets järnband av, uppenbarligen i tron att eken skulle må bättre utan, berättar Jerry Svensson.

När ett nytt band sattes på gjordes det för hårt vilket försämrade transporten av näring i barken, menar han.

2012 och 2013 fortsatte eken att plågas, fast denna gång av ekvecklare – en fjärilslarv som äter löv, vilket i sin tur leder till att trädets finrötter dör. Eken lider även sedan 2012 av ett kraftigt angrepp av svampsjukdomen mjöldagg.

– Alla de faktorerna tillsammans gjorde att det blev för mycket för den, säger Jerry Svensson.

Men länsstyrelsen gav inte upp. En internationell forskargrupp kallades in 2012 och en rad åtgärder utfördes de kommande åren. Man anordnade en ny "livrem" med vajrar som inte låg mot själva barken, det lades ut lövvedsflis på marken för att eken skulle få en långsam tillgång till näring för finrötterna och trädet sprutades även med ett särskilt algextrakt. Men det visade sig inte vara tillräckligt för att kunna hjälpa gamlingen.

– Visst känns det lite sorgligt, men vi har inga fler ess i rockärmen. Nu får eken leva resten av sitt liv i stilla ro så länge den själv orkar, säger Jerry Svensson.

Huruvida det finns ett liv efter döden tvistar ju de lärde om, men för Kvilleken gör det verkligen det.

– Den kommer att finnas kvar länge än, och i dött skick utgöra en fantastisk grund för biologisk mångfald. Eken är en av våra största biologiska turistmagneter och kommer förhoppningsvis vara det även i framtiden. Det är något vi får planera för och jobba pedagogiskt med, säger Jerry Svensson.

Hoppet är ute för den tusenåriga Kvilleken. Inom några veckor får vi svaret på om trädet nu är definitivt dött.
Hoppet är ute för den tusenåriga Kvilleken. Inom några veckor får vi svaret på om trädet nu är definitivt dött.
Kvilleken i historien

Kvilleken/Rumskullaeken beskrevs redan 1772 av häradsfogden Magnus Gabriel Crælius i boken ”Försök till ett landskaps beskrivning”. Redan för ungefär 230 år sedan kunde man stå inuti trädet och använda det som redskapsskjul. Craelius skrev:

”Wid den ryktbara digerdöden, och inom 150 år efter densamma, synes de största här i orten wäxande ekar först runnit up utur jorden, och finnes wäl ännu några som äro äldre, ibland hwilka en som ännu är färsk och står på Lieutnants bostället Norra Qvills ägor, är märkvärdig, emedan densamma är 22 alnar omkring bålen; hon är nu ihålig; och jag har själf åttonde, stått inuti henne; bönderna på bostället bruka henne anars, som redskaps skjul, att där uti, för wäta förwara årder, harfwar och häckar.”

Källa: Länsstyrelsen Kalmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!