Det är få som har beskrivit julen så levande som Astrid Lindgren. Madicken, Pippi, Kajsa Kavat, Bullerbybarnen, Lotta på Bråkmakargatan och Emil i Lönneberga, alla har de bjudit in oss att uppleva julens glädje. Sedan några år tillbaka kan man få en försmak av julen på Astrid Lindgrens Näs. Årets julmarknad, som erbjuder mat, konsthantverk, tillverkning, slöjdande och andra upplevelser, startar fredag och pågår till söndag.

– Det har förberetts, pyntats och smyckats på hela området i flera veckor, berättar Anna Thalin som är verksamhetschef på Astrid Lindgrens Näs.

– Jag är ju relativt ny här men har förstått på mina kollegor att julmarknaden verkligen är en höjdpunkt. Jag är så förväntansfull, säger hon.

Artikelbild

Anna Thalin berättar att besökarna kan förvänta sig en mysig julmarknad som andas Astrid Lindgren.

– Julguidningarna i Astrids barndomshem, där vi berättar om hennes barndoms jular, kommer bli något extra. Vi har försökt smycka det som vi tror att det såg ut när hon var liten och det kommer även dofta av jul där inne.

Utöver den traditionella marknaden får besökarna också möjlighet att bland annat uppleva berättarstunder vid elden, se ett luciatåg, prova på att själva slöjda i annorlunda material och även stöpa ljus.

– Vi har försökt att ringa in saker som är genuina. Det, tillsammans med att vi har utökat en dag, gör att vi så klart hoppas att kunna öka besökssiffran ytterligare jämfört med fjolårets 3 000 personer, säger Anna Thalin.