"Höghus passar inte i Vimmerby"

Föreningen Bevara Vimmerby vill att det byggs på parkeringsplatsen i kvarteret Kiosken. Men höghus skulle gå stick i stäv med de visioner kommunen antagit i gestaltningsprogrammet Vackra Vimmerby, menar ordförande Mikael Sandström. ”Vimmerbys attraktionskraft ligger inte i höghus, utan i småskalig träbebyggelse”.

"Det här är ett exempel på hus som inte passar i Vimmerbys stadsmiljö, med liggande panel", tycker Mikael Sandström.

"Det här är ett exempel på hus som inte passar i Vimmerbys stadsmiljö, med liggande panel", tycker Mikael Sandström.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-11-01 06:00

Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby, är tveksam till planerna på byggnation i kvarteret Kiosken.

– Vi är väl medvetna om att det finns ett stort behov av bostäder i Vimmerby. Vi är för byggnation och har ju åtskilliga gånger visat att om det är något som ska prioriteras är det bebyggelse, Karlbergstomten är ett exempel.

Men Mikael Sandström tycker inte att höghus är vad Vimmerby behöver och påminner om gestaltningsprogrammet "Vackra Vimmerby", som antogs av kommunfullmäktige 2015.

– Ett storstilat program som kommunen lagt mycket resurser på. Varje gång vi i föreningen ifrågasätter att ingenting händer, eller varför det blev som det blev, får vi höra att "Vackra Vimmerby" ska vara vägledande i det man gör. Men vi kan inte tycka annat än att planerna på höghus går stick i stäv mot det beslut kommunen tagit i och med ”Vackra Vimmerby”.

"Vackra Vimmerby" har, enligt beskrivningen i det antagna gestaltningsprogrammet, tagits fram för att ”stärka kommunens attraktionskraft som ett besöksmål året runt och för att skapa en vacker, hemtrevlig miljö”. I visionen för området i kvarteret Kiosken, kallat ”Oxens trädgård”, är visionen att förtäta delar av parkeringsytan med ”småskalig trähusarkitektur i form av bostäder som kan kombineras med handel i bottenplan och gärna med en grön fickpark i nära anslutning.”

Mikael Sandström har svårt att se hur höghus skulle passa in i helhetsbilden i Vimmerby.

– Det är trähus av småstadskaraktär som lockar besökare och inflyttare till Vimmerby. Och det är så Vimmerby marknadsförs. Jag tror att många skulle bli besvikna om man möts av något helt annat.

Han tycker det redan finns ett färskt exempel på nybyggnation där ”Vackra Vimmerby” inte varit vägledande.

– I bygget i kvarteret Stören har man använt liggande panel, som inte alls passar in i Vimmerbys stadsmiljö, det är anledningen till att nu vi reagerar så tidigt. Vi har föreslagit att man tillsätter ett Skönhetsråd, med representanter från kommunen, Bevara Vimmerby, fastighetsägarna – det är viktigt att se till att det blir bra från början, innan det är för sent.

Men hur skulle miljön i Vimmerby påverkas av hus med sex våningar?

– Om Borlänge har en lång vandring för att reparera de misstag som gjort är det bra om vi inte gör Borlänges misstag i framtiden. Vi ska bygga på det kulturarv som finns och Vimmerbys attraktionskraft ligger i småskalig träbebygelse.

I gestaltningsprogrammet "Vackra Vimmerby" ser visionen för kvarteret Kiosken ut så här. "Förslag om höghus går stick i stäv mot det kommunen lagt resurser på att ta fram", menar Mikael Sandström.
I gestaltningsprogrammet "Vackra Vimmerby" ser visionen för kvarteret Kiosken ut så här. "Förslag om höghus går stick i stäv mot det kommunen lagt resurser på att ta fram", menar Mikael Sandström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!