Här tränar studenterna inför balen

Wienervals och fransäs. Formationer och jive. Mycket att hålla koll på för paren som danstränar inför årets studentbal i Vimmerby. ”Valsen är svårast”, säger Linnéa Jonsson.

"Dansträningen ger självkänsla och trygghet", säger Ann-Britt Frost.

"Dansträningen ger självkänsla och trygghet", säger Ann-Britt Frost.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-25 18:00

Linnéa Jonsson och hennes danspartner Oskar Johansson från Hultsfred tycker att de börjar få hyfsad kläm på stegen efter en hel vinter med nötande i gymnasiets idrottshall.

– Det kommer allteftersom, men det är valsen som är svårast, många steg samtidigt som man ska snurra runt och ibland går det snabbare.

Inte nog med att valsen kan vara knepig åt rätt håll. Ungdomarna får också lära sig att dansa vals motsols, vilket för de allra flesta uppleves som lite mer utmanande och inte lika naturligt som medsols.

– Vi kan säga att de får dansa vals åt fel håll. Men det blir snyggt och vi räknar och trampar, jag tycker de är duktiga, säger Ann-Britt Frost, rutinerade dansare som gör sitt 13:e år som danstränare för studenterna.

Hon och Maria Jendestam peppar och hojtar. I år är det 48 danspar som är anmälda till träningen inför studentbalen den 11 maj, som enligt traditionen också ska ha en offentlig uppvisning innan balen blir av mera privat karaktär.

– Det är många fötter att hålla ordning på, men det är så roligt. Det krävs mycket träning innan det sitter, för en del mer och för andra går det snabbare. Men det är så härligt att se när de bara blir bättre och bättre, säger Maria Jendestam.

Temperaturen stiger i hallen, svetten lackar och även om fracken och balklänningen är långt borta ger dansen en annan kroppshållning.

– Det här är dans som ger självkänsla. De blir trygga och mer medvetna om vad de håller på med, säger Ann-Britt Frost.

Balen i maj blir förstås det stora elddopet för dansarna och då ska turerna sitta. Men det finns ett liv efter maj också.

– Jag tror man kan ha nytta av att man lärt sig dansa från grunden vid fler tillfällen framöver, säger Oskar Johansson.

I år kommer baluppvisningen inte att vara i ishallen, på grund av renovering. Istället kan man se resultatet av ungdomarnas dansövningar i Idrottshallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!