Här ska läslusten få extra näring

”Jag gillar när det är ett fall man ska lösa”, säger Ellen Lundahl med ett fast grepp om en bok hon hittat när hon och hennes kompisar fick rundtur på Södra Vi bibliotek i läsprojekt för just barn.

Projektledare Zarah Ragnvaldsson tar emot gruppen från Djursdala, som får en rundvandring på biblioteket i Södra Vi.

Projektledare Zarah Ragnvaldsson tar emot gruppen från Djursdala, som får en rundvandring på biblioteket i Södra Vi.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Södra Vi2019-11-11 20:00

Under 2018-2020 fördelar Statens kulturråd 225 miljoner i tillfälligt stöd till kommunerna på regeringens uppdrag i satsningen Stärkta bibliotek. Syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet. Vimmerby bibliotek beviljades 500 000 kronor för att driva projektet ”Läslust för barn” på biblioteken i kommunen.

Zarah Ragnvaldsson är projektledare på biblioteket i Vimmerby och jobbar med olika insatser för att öka läslusten hos barn i främst förskoleåldern – och, inte minst, få dem att upptäcka biblioteken.

– Jag har bjudit in alla förskoleklasser till biblioteken och pratar om vad man kan göra här, det finns ju mer än böcker, och de som vill får sitt första lånekort. Men jag har också haft sagostunder.

Är det många som aldrig varit på biblioteket tidigare?

– Det är ändå en del som är här första gången. Men det finns inte en 5-6-åring som tycker det är tråkigt att komma hit. Alla är superpeppade, man kan riktigt känna det i rummet. Självklart är det fina förutsättningar att jobba med och det handlar om att ta vara på den naturliga nyfikenheten barn har, och att de får chansen att upptäcka den här världen av trygghet och fantasi.

Barn från förskoleklassen och ettan i Djursdala började veckan med en guidning på biblioteket i Södra Vi, där de fick matnyttiga tips som hur man hittar böcker – och hanterar dem.

– Inte ge dem till hunden, till exempel, säger Zarah Ragnvaldsson med glimten i ögat.

Barnen hittade på nolltid olika böcker att bläddra försiktigt i och fick svar på alla möjliga frågor som hur det funkar med punktskriftsböcker och om det är författarens för- eller efternamn som böckerna sorteras efter.

– Det här är jättebra. Till vardags finns inga pengar för oss i ytterområdena att ta buss in till ett större bibliotek, säger läraren Birgitta Wågström.

Projekttiden pågår till och med mars.

– Den stora utmaningen är att hitta på saker som kan fortsätta efter projektet, men man kan göra massor av saker. Vi har stärkt samarbetet med skolorna och kommer också att bygga upp en nygammal idé, kapprumsbibliotek, med bokpåsar med böcker att ta hem och låna i förskolornas kapprum, säger Zarah Ragnvaldsson.

Kompisarna Ellen Lundahl och Elsa Hermansson hittade flera roliga böcker.

– Deckare med mystiska fall är kul, säger Ellen.

Nils Johansson och Elliot Larsson blev helt uppslukade av en bok om legobygge. "Jag är bra på lego, men det här verkar ganska svårt", säger Nils.
Nils Johansson och Elliot Larsson blev helt uppslukade av en bok om legobygge. "Jag är bra på lego, men det här verkar ganska svårt", säger Nils.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!